Sofia Färms nioårige son är förtvivlad. Grundskoleförvaltningen vill skilja honom från de kompisar han alltid gått i skolan med. Foto: Privat

Sofias son den ende i klassen som måste byta skola

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Färms nioårige pojke Gustav i Hisings Kärra i Göteborg har ont i magen av oro. Grundskoleförvaltningen har bestämt att han ska skiljas från sina kompisar och börja fyran i Gårdstensskolan i Angered. ”Det är fruktansvärt”, säger hans mamma.

Familjen Färm bor i Gerrebacka, nära Hisings Kärra. Sonen Gustav har gått i skolan med samma klasskompisar sedan de gick i förskoleklass. I vissa fall sedan de gick i förskolan. Men nu är det slut med det. När han börjar fjärde klass ska han enligt grundskoleförvaltningen göra det på Gårdstensskolan.

– Vi är väldigt upprörda över att han som enda barn i sin klass på tjugotvå ska tvingas bort. Resten av klassen får gå på Klarebergsskolan, som han också ville. För honom är detta det värsta som hänt, berättar Sofia Färm.

Skolvalet i Göteborg

Var är barnperspektivet?

Hon är en av otaliga föräldrar som är, milt uttryckt, missnöjda över grundskoleförvaltningens placeringar av skolelever i år.

– Det finns inget barnperspektiv i detta. Han känner ingen på den andra skolan. Det viktigaste för honom är att gå med sina kompisar. Och vägen till Gårdstensskolan, över Angeredsbron är allt annat än trygg. Ska en nioåring cykla där?

Alternativet är buss, med byte.

Syskonförtur gäller inte

I anda hand hade familjen valt Kärraskolan. Men inte heller där kom Gustav in. Att Gustavs syster går på Klarebergsskolan spelar ingen roll, trots att det finns något som heter syskonförtur.

– Den gäller tydligen bara om barnen går på samma skolenhet när terminen börjar. Vår dotter börjar sjuan och byter skolenhet på Klarebergsskolan. Då blir det ingen förtur, säger Sofia Färm.

Men hur kunde det bli så här?

– Grundskoleförvaltningen säger att man gått efter närhetsprincipen, och att man måste dra en linje någonstans. En tjej två hus bort har fått Klareberg, så tydligen går gränsen mellan våra hus, säger Sofia Färm.

Många upprörda

Hon och hennes man har överklagat placeringsbeslutet.

Många föräldrar har hört av sig till SVT Nyheter Väst, lika upprörda som Sofia Färm och hennes familj. Barn i bland annat Högsbo tvingas över älven till Hisingen, många ska inte ha fått ett enda av fem angivna alternativ. Föräldrar har gått ihop i mejlkedjor för att få en starkare röst.

Grundskoleförvaltningen har också tagit emot hundratals överklaganden hittills.

Hör förklaringen från den ansvarige här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet