Polisen i Göteborg är kritisk till att medborgargardet Soliders of Odin patrullerar i västsvenska städer.

Soldiers of Odin etablerar sig i flera västsvenska städer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Göteborg är kritisk till att medborgargardet Soliders of Odin patrullerar i västsvenska städer. – Helgens händelser vittnar om att det inte skapar trygghet, utan otrygghet, säger Erik Nord, polisområdeschef för Storgöteborg.

Efter helgens misshandel har Soldiers of Odin fått polisens uppmärksamhet. Även om det inte är ett lagbrott att patrullera så ogillar man tillvägagångssättet.

– Helgens händelser vittnar om att det inte skapar trygghet, utan otrygghet. De här brotten hade inte inträffat om man inte patrullerade på det viset, säger Erik Nord som är polisområdeschef för Storgöteborg.

Kontaktat polisen i Borås

Även på andra platser i regionen har Soldiers of Odin försökt att etablera sig. I Borås har man kontaktat polisen för att erbjuda sina tjänster som nattvandrare.

– En kvinna ringde upp mig och ville samarbeta med oss. Men vi har inga som helst planer på det, säger lokalpolisområdeschef i Borås Tomas Jansson.

Den nystartade facebookgruppen  ”Support Soldiers of Odin Borås” har vuxit snabbt och har nu över 200 medlemmar. Medlemmar som sägs vilja göra gatorna på stan tryggare.

Varför vill ni inte samarbeta med dem?

– Än så länge vet vi alldeles för lite om de här personerna som är med, säger Tomas Jansson.

Skulle det inte vara positivt att ha fler nattvandrare på stan?

– Jo men det bästa är om det är vanliga medborgare som inte klär sig i särskild klädsel och så vidare. Det ska vara legitima saker som till exempel polisens egna volontärer som vi har kontroll på.

Det finns uppgifter om att de redan har börjat nattvandra i Borås men det kan polisen inte bekräfta

– Det har vi inte några indikationer på. Vår personal har varit observanta och de har inte sett några av de här personerna i Borås, säger Tomas Jansson.

Flera anmälningar om misshandel

På Andra långgatan i Göteborg uppstod slagsmål i helgen och i Uppsala krävdes en stor polisinsats för att undvika konfrontation mellan nätverket Soldiers of Odin, som enligt Expo har högerextrema kopplingar, och motaktivister. Flera anmälningar om misshandel ligger nu efter helgen under utredning hos polisen i Göteborg.

– Vi tillhör ju inte dem som de vill skydda, utan vi är dem som de vill skydda mot, säger 17-åriga Zilan Kara och får medhåll av sin kompis Sara Tecklai.

– Ja, vi är inte en av dem. Jag känner inte samhörighet med dem.

Erik Nord välkomnar initiativ från medborgarna, men ser hellre att det görs på annat vis.

– Det är uppskattat att medborgarna går ut och deltar i samhället genom nattvandring eller polisens volontärer, men när det får den här inriktningen så tror inte jag att det är bra.

Tror du det här kan innebära en upptrappning mellan höger- och vänsterrörelser?

– Det kan det säkert bli. Men nu får vi se vart det tar vägen. Ibland så är det lite dagsländor över sådan här verksamhet, säger Erik Nord.

SVT Nyheter Väst har sökt Soldiers of Odin, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.