Foto: SVT

”Som en smäck”

Uppdaterad
Publicerad

Bastutävlingens upphosvman, stadsarkitekten Björn Siesjö, är nöjd med namnet ”Svettekörka”.

Sedan några dagar tillbaka har stadsarkitekten Björn Siesjö befunnit sig i Frankrike i möten och dessutom tappat bort sin mobiltelefon. När Västnytt tillslut får tag på honom för att berätta nyheten att bastutävlingen är avgjord blir han glad och framförallt nöjd med det vinnande namnet ”Svettekörka”.

– Vad roligt, jag hörde faktiskt detta. Jag tycker namnet sitter som en smäck!

Björn Siesjö berättar skrattandes vidare att de som arbetar med bastun hade flackat lite med blicken och börjat svettas när de hörde tals om det nya namnet. Själv hade han faktiskt valt ”Svettekörka” eller kanske ”Burning Torso” om han fått bestämma.

Tävlingen utlystes i ett reportage i Västnytt för några veckor sedan. I reportaget sitter programledaren Henrik Kruusval och bastar i den nya bastun tillsammans med bland annat Björn Siesjö. Mitt under intervjun kommer Björn Siesjö på idén att utlysa en tävling om att namnge bastun och gör det rakt in i kameran.

– Det är så väldigt kul det här. Man byggde ju bastun lite grann för att uppmärksamma Frihamen och då är det ju så hellyckat att det blev så här uppmärksammat.

Fullbokat till sommaren

Allmänhetens bokningstryck på bastun var ganska hårt hårt redan innan reportaget sändes, men efteråt har ”Svettekörka” fullbokats ända fram till sommaren.

– Vi kanske får ändra öppettiderna så alla kan få en chans att basta, säger en nöjd Björn Siesjö.

Att göteborgarna är snabba med att namnge sina byggnader är ingen nyhet. Läppstiftet, Kajskjul 9, Kopparmärra, Feskekörka och Björn Siesjös favorit ”Synvillan” är bara några av de mest namnkunniga. Men inga skyltar sätts upp, istället sprids ordet bland folket.

– Vi kommer inte sätta upp någon skylt på ”Svettekörka”. Det är inte vårt namn, det är göteborgarnas och så ska det vara.

– Jag har bott här i snart 30 år och det är en del av det man gillar med Göteborg. Det är de där snabba, tykna och rappa namnen som samtidigt har ett väldigt stort hjärta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborgs nya bastu

Mer i ämnet