Foto: SVT

Svettekörka nominerad till arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsbastun är en av fyra nominerade byggnader till Sveriges viktigaste arkitekturpris.

Göteborgsbastun, som efter SVT Nyheter Västs namntävling fått namnet Svettekörka, är nominerad till arkitekturpriset Kasper Salin-priset.

– Vi blev jätteglada över det här, det är ju ett superfint pris och en fin ära att ett litet projekt som det här får vara med, säger Jessica Stegelund, projektledare Göteborg stad.

I nominering kan man bland annat läsa att ”byggnaden är både spektakulär och opretentiös”.

– Den är kall på utsidan, den är hård och när man kommer in omfamnas man av ett väldigt, nästan sakralt vackert rum, säger hon.

De övriga nominerade till Kasper Salin-priset 2015 är: KTH Arkitekturskolan i Stockholm, Konserthuset Malmö Live, och Bostadsrättsföreningen Ohoj i Malmö.

Priset utdelas årligen av Sveriges Arkitekter till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass. Det anses vara det förnämsta priset i sitt slag i Sverige. Förra årets vinnare var kulturhuset Väven i Umeå.

Priset delas ut den 19 november i Stockholms Stadshus i samband med arkitetkurgalan.

Juryns nominering

Visa

Projektet är en bastu för ett tjugotal personer men också ett steg i en process för att ta en plats i besittning, befolka den och förädla den försiktigt. Bastun utformas till mesta del med frivilligt deltagande och lokalt återvunnet material.

Byggnaden är både spektakulär och opretentiös.

Gratis och tillgängligt för alla, erbjuds ett gemensamt rum i staden som är avskilt och intimt. Bastun förhåller sig till staden samtidigt som den sluter sig i det lilla rummet och blir ett hölje för människan. Utblickarna från lavarna har alltid kontakt med det vidsträckta vattenlandskapet.

Upplevelsen förstärks av kontrasten mellan insida och utsida – fasadens hårda metall ställs mot interiörens flikiga träspån som förändras med värme och vatten. Projektet är enkelt och tillfälligt i uttryck men tydligt formgivet. Materialhanteringen är medveten och precis från helhet till detalj.

Källa: Sveriges Arkitekter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborgs nya bastu

Mer i ämnet