Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm. Foto: SOS Alarm

Rekordhög belastning på SOS Alarm

Uppdaterad
Publicerad

Den långvarig torkan har hittills inte lett till så många eller stora skogsbränder i Västra Götaland, som i andra delar av Sverige. Men trots det så är belastningen på länets SOS Alarm rekordhög.

– Det kommer in drygt 400 fler samtal per dygn till 112, än vad vi brukar ha, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.

En vanlig dag i mars kommer det in omkring 1400 samtal per dygn till SOS Alarm i Västra Götaland, men den siffran är betydligt högre nu i och med det varma och soliga vädret.

– Jag har tittat på alla dagar de här tre första veckorna av juli och det har ringt in i snitt 1878 samtal per dygn, säger Björn Skoglund på SOS Alarm.

Enligt honom skulle många av dessa samtal till 112 kunna undvikas, eftersom de inte är brådskande, och därmed lämna plats till alla dem som verkligen behöver akut hjälp.

– Den här sommarens rekordvärme innebär en extrem påfrestning på samhällets så kallade blåljusaktörer, det vill säga SOS, räddningstjänst, polis och ambulans.

Extrapersonal

För att klara av den ökade arbetsbelastningen har extrapersonal tagits in.

– Vi är mycket tacksamma över att många SOS-medarbetare själva erbjudit sig att komma in och jobba på sin semester för att hjälpa till.

Vad är då orsaken till det ökade antalet samtal till 112 i länet om det inte handlar om skogsbränder?

Vackert väder innebär att mer folk rör sig ute på stadens gator och då händer det också fler saker. Folk hamnar i bråk, krockar, ramlar av cykeln och så, säger han.

Målet är att samtal till 112 ska besvaras inom åtta sekunder, men påfrestningen nu innebär att den tiden nästan fördubblats under vissa tider på dygnet enligt Björn Skoglund, som kommer med ett tips för att avlasta SOS Alarm:

– Jag tycker inte att man ska ringa 112 om man bara känner röklukt och inte ser någon rök eller öppen eld. Då kan man vända sig till 11313 istället, som är ett informationsnummer vid olyckor och kriser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.