Sotenäs kommun vill locka till sig havsörn för att minska skarvarna som är storätare av småfisk. Foto: Sotenäs kommun / TT

Sotenäs lockbete efter havsörn – sill

Uppdaterad
Publicerad

Sotenäs kommun lägger ut sill i hopp om att locka havsörnen att stanna i område. Syftet är att minska skarvbeståndet.

– De äter alldeles för mycket fisk, säger projektledaren Per-Olof Samuelsson.

I början av 1900-talet ska havsörn har varit bosatta längs Bohuskusten. Nu gör Sotenäs en satsning för att locka tillbaka dem. Sotenäs havsörnsprojekt lägger sedan slutet av november ut stora lådor med sill för att locka hit rovfåglarna.

– Vi har tittat på projekt i Norge där de gjort såhär och det har fungerat bra, säger Per-Olof Samuelsson projektledare Sotenäs Havsörnprojekt.

Hoppas på mer torsk

Förhoppningen med projektet är att kunna öka beståndet av bland annat kusttorsk och plattfisk. Detta tror man är möjligt genom att skarven, som äter mycket fisk, är en viktig föda för havsörnen.

– Skarven har inga andra direkta fiender. De äter väldigt mycket småfisk, alldeles för mycket. Vi har dessutom mycket säl i området och det gör det svårt att få upp fiskebestånden.

Havsörn har siktats

Projektet drivs av Sotenäs kommun i samarbete med Nordens ark och Grosshamns fågelstation. Strax före jul siktades en havsörn vid en av lådorna med sill som placerats ut vid Habybukten.

– Det är en början i alla fall. Vi hoppas de ska se hur mycket skarv det finns här och tycka det är trevligt så de vill stanna, säger Per-Olof Samuelsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.