Den minsta späckhuggaren såg ut att vara en tre meter lång kalv. Foto: Kustbevakningen/ Niklas StråhlénVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kustbevakningen mötte späckhuggare vid Väderöarna

Uppdaterad
Publicerad

På torsdageftermiddagen fick kustbevakningen syn på två stora valliknade djur ett hundratal meter bort. Djuren närmade sig och man kunde då slå fast att det rörde sig om en grupp späckhuggare.

Till sist simmade djuren alldeles intill båten. Enligt besättningen verkade de leka och simmade under båten fram och tillbaka. Sedan hoppade de upp precis framför och intill. De största var något kortare än ribbåten, ungefär fem till sex meter långa och den minsta som var omkring tre meter lång såg ut att vara en kalv.

– Vi såg att minst fyra individer hoppade upp ur vattnet samtidigt vid flera tillfällen, men det är svårt att säga hur många de var totalt. De följde oss under ett tiotal minuter och därefter stannade vi båten och stängde av motorn, av rädsla för att störa djuren. Då dök de allihop och försvann. Det var en fantastisk upplevelse att få möta dem så nära, jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om något sådant, säger Gustav Rhedin vid Kustbevakningen.

Observationer av späckhuggare skedde även i somras mellan Marstrand och Skagen. Då syntes en flock om minst åtta djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer