Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Rossvik på Studieförbundet Vuxenskolan i Uddevalla ser den föreslagna besparingen som ett hot mot verksamheten. Foto: Lisa Johansson/SVT

Förslaget: Stryp bidragen till alla studieförbund i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Stryp alla bidrag till studieförbunden. Det vill kultur- och fritidsnämndens ordförande Gösta Dahlberg (M) för att spara två miljoner kronor om året i tuffa ekonomiska tider. Blir förslaget verklighet kan det få det stora konsekvenser, enligt Emma Rossvik på Studieförbundet Vuxenskolan Väst.

Kultur- och fritidsnämnden borde med omedelbar verkan strypa bidragen till de nio studieförbunden i kommunen för att spara två miljoner kronor om året. Det föreslår den moderata ordföranden Gösta Dahlberg (M) inför torsdagens möte i nämnden.

Blir förslaget verklighet kommer det att få förödande konsekvenser, enligt Emma Rossvik, projektkoordinator och teamledare för Norra Bohuslän på Studieförbundet Vuxenskolan Väst.

– Det är en jättejobbig tanke att vi inte skulle kunna ge våra medlemsorganisationer och samarbetspartners det stöd de förtjänar, säger hon och kan inte hålla tillbaka tårarna.

Starta klippet för att se kritiken mot förslaget.

Vill prioritera ungdomar

Bakgrunden är besparingskrav, enligt en tjänsteskrivelse inför torsdagens möte i nämnden.

”Kultur- och fritidsnämnden står inför stora ekonomiska utmaningar att bland annat tillgodose det lokala föreningslivets verksamheter. Prioriterat är att öka deltagandet av ungdomar i föreningslivet”, står det i skrivelsen.

Men förslaget har mött hård kritik redan innan det nått nämndens möte. Oppositionen är emot slopat stöd, men enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst saknas det även enighet inom majoriteten. Frågan förväntas därför skjutas på framtiden.

”Det är rimligt att hela nämnden får möjlighet att sätta sig in i handlingarna och vilka eventuella konsekvenser det kan innebära. Tycker man det har gått för fort har jag respekt för det”, skriver Gösta Dahlberg (M) i ett mejl till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.