Foto: Göteborgs spårvägar

Spårvagnar till Göteborg blir försenade

Publicerad

Leveransen av den nya spårvagnsmodellen var planerad till maj, men kommer till Göteborg först i slutet av året. Anledningen är att Göteborgs spårvägar vill vara extra noggranna med testerna utifrån tidigare erfarenheter.

Totalt 40 nya spårvagnar av modell M33 ska komma till Göteborg.

Planen var att de första två vagnarna skulle komma i maj, men leveransen har blivit framflyttad till slutet av året.

Noggranna tester innan leverans

Förseningen beror framför allt på att Göteborgs spårvägar vill vara särskilt noggranna med de tester som görs på vagnen, utifrån erfarenheter från utvecklingen av den tidigare spårvagnsmodellen M32.

Innan de nya spårvagnarna av modell M33 kommer till Göteborg ska vagnen provköras i cirka 500 mil i simulerad trafikmiljö, samtidigt som olika tester genomförs under färd.

Testkörningar pågår

Just nu håller två vagnar på att testköras.

När vagnarna sedan kommer till Göteborg ska de provköras ytterligare 20 000 km vardera i linjetrafik för att slutgiltigt godkännas.

Först efter det kommer de resterande 38 vagnarna levereras, med början hösten 2020. En ny vagn kommer levereras varannan vecka, fram till och med början av 2022.

Brist på tillgänglighet

Förseningen av de nya vagnarna innebär att de äldsta spårvagnarna kommer vara kvar i trafiken längre, vilket påverkar tillgängligheten. Framför allt för de resenärer som är rulltstolsburna eller reser med barnvagnar och rullatorer.

Alla de nya vagnarna har låggolv, vilket innebär ökad tillgänglighet.

De 40 nya vagnarna ingår i ett avtal med Bombardier/Kiepe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer