Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i klippet om när får förskolebarnen pröva sjöpung till lunch. Foto: SVT

Här äter förskolebarnen i Stenungsund sjöpungfärs till lunch

Uppdaterad
Publicerad

Sjöpung kan vara ett näringsrikt och klimatvänligt alternativ till kött. Förskolebarnen på Spekeröds förskola blev först i världen med att bli serverade sjöpungfärs.

– Det är en helt ny produkt och då är det olika processer för att se vad som funkar, säger Karin Hermansson, köksansvarig på Spekeröds förskola.

Under torsdagen stod lasagne och vårrullar, gjorda med sjöpungfärs, på menyn på Spekeröds förskola. Förskolan blev enligt Steungsund kommun först i världen med att servera sjöpungfärs, och tillsammans med andra skolor i Steungsund prövar man att göra god mat av den slemmiga nyheten.

– Under ett halvår har vi utvecklat och jobbat med produkten på workshops, säger Karin Hermansson

Liknar kycklingfärs

Sjöpungen är ett manteldjur som bland annat växer på den svenska västkusten. Det tubformade djuret bidrar till att minska övergödning i hav och förhoppningen är att odlingar av sjöpung ska kunna skapa biogas. Men nu kan det också börja serveras på tallriken.

– Det är precis som en vanlig kycklingsfärs, säger Karin Hermansson

Intill maten hade man ställt upp en glasbehållare, innehållande ”rå” sjöpung. De barnen som vågade fick tillfälle att plocka upp och hålla i en.

– Den känns klibbig, säger Adele, 5 år.

Populärt hos barnen

Enligt flera av barnen brukar maten vara god men sjöpungen imponerade.

Vad är din favoritmat?

– Det här, säger Morris, fyra år som precis hämtat mer mat.

Klimatvänligt alternativ

Karin Hermansson säger att det är spännande att testa något nytt och att det finns många fördelar med att tillaga sjöpung i köket.

– Den är klimatsmart, växer i havet här i närheten och påverkar inte klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.