Hör Jennys uppmaning till föräldrarna i klippet ovan. Foto: SVT

Spelforskaren: ”Föräldrar borde inte vara rädda”

Uppdaterad
Publicerad

För de flesta är dator- eller tvspel ett roligt och socialt tidsfördriv. För andra går det överstyr och blir en sjukdom, en diagnos som kallas för gaming disorder.

– Ett viktigt tecken på att man har gaming disorder är när spelandet tar överhanden och man inte längre kan kontrollera spelandet, säger Jenny Rangmar, doktor i psykologi som står bakom en ny kunskapsöversikt.

Sedan ett år tillbaka diagnostiseras personer som har ett problem med dator- eller tvspel med sjukdomstillståndet gaming disorder. Nu pågår ett forskningsprojekt där Göteborgs Universitet sammanställer flera studier kring sjukdomen.

”Våga lyssna på barnet”

Jenny Rangmar uppmanar föräldrar till att prata med sina barn för att få en bättre förståelse.

– Man behöver inte vara rädd för dataspelandet om man är förälder. Våga lyssna på vad barnet säger, säger hon.

Killar fem gånger mer utsatta

Jenny Rangmar berättar att unga killar är den gruppen personer som är mest i riskzonen.

– Forskningen visar att det handlar om en kille som är ung och som spelar nätbaserade spel tillsammans med andra. Det är spel med spännande effekter, spännande händelseutveckling och roliga utmaningar och det är också det som motiverar, säger hon.

Hör Jennys uppmaning till föräldrarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.