Sporten hjälpte Mustafa som ny i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ny i Sverige är en del i SVT:s valsatsning #Dinröst och SVT Västnytt har träffat långdistanslöparen Mustafa Mohamed som kom till Sverige och Lysekil i december 1990.

I en personlig text berättade han häromdagen, under hashtagen #nyisverige, om hur det var att komma från ett 35-gradigt Mogadishu till ett vintrigt Sverige. Och omställningen blev förstås stor.

I intervjun med SVT Västnytt berättar han om det nya han upplevde när kan kom till Sverige. Maten, kylan och alla dessa sje-ljud.

#nyisverige

När Mustafa var 11 år gick flyttlasset från Mogadishus dammiga gator och ett annalkande inbördeskrig till Lysekil. Mustafas mamma hade träffat en ny man som bodde i Bohuslän, och för Mustafa och hans storebror väntade världens äventyr.

Mustafa var ändå lyckligt lottad, han hittade friidrotten och sin talang för löpning och fick där vänner och upplevelser. Men viktigast för att komma in i samhället, menar han, var ändå stödet hemifrån.

Hör hans berättelse i inslaget här ovanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#nyisverige

Mer i ämnet