Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Siesjö, stadsarkitekt för Göteborgs stad, riktar hård kritik mot stadsplaneringen i Göteborg. Foto: Flygare Palmnäs åt Älvstranden utveckling/SVT

Stadsarkitekten Björn Siesjö i Göteborg sågar sin egen stad: ”En höna utan huvud”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs egen stadsarkitekt Björn Siesjö går till hårt angrepp mot planeringen av staden och menar att det saknas en gemensam vision. 

– Det är en höna utan huvud som springer runt lite på måfå, säger han.

I klippet ovan kan du följa med Björn Siesjö till ett av de områdena i Göteborg där det byggs som mest just nu.

Det var i en uppmärksammad krönika på sajten bostadspolitik.se som Björn Siesjö först kritiserade Göteborgs stadsplanering.

I staden är det främst fyra kontor som arbetar med stadsplaneringen: stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret, fastighetskontoret och park- och naturförvaltningen. 

– Men vi har ingen som har det långa perspektivet. Staden som skall stå i tusen år, bygger vi just nu fel. Om vi fortsätter såhär så har vi en stad som inte hänger ihop, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Har du några exempel på det?

– Vi har ju Frihamnen som fullständigt gått i stå, trots att det är ett lovande projekt. Allt måste gå plus direkt, i stället för att säga: Vi bygger de delarna som går med plus i Frihamnen nu, så ökar värdena efter hand.

Magnusson (M): ”Rätt på många punkter”

Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden samt förste vice ordförande i fastighetsnämnden, välkomnar Björn Siesjös utspel.

– Han ger oss rätt på många punkter. Han säger att vi skall bygga i centrala staden och förtäta men också bygga småhus, så att vi stoppar flykten av barnfamiljer.

Magnusson menar också att man kommer att gå i den riktningen som Björn Siesjö pekar på, med mer samordning.

– Vi har tidigare pekat på att vi vill ha fram 20 000 nya bostäder till 2022 och då gäller det att ha samma mål för alla kontoren, säger Hampus Magnusson (M).

Laddar...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer