Bo Drysén är sektorschef i stadsdelen Majorna-Linné. Foto: SVT

Stadsdelsledningen: Vi ersätter inte inkomstbortfall

Uppdaterad
Publicerad

I september i år kunde endast 74 procent av de efterfrågade vikarieplatserna tillsättas i Majorna-Linné. Trots det kan sektorschefen bara tänka sig att dra av på förskoleavgiften och inte ersätta inkomstbortfall när föräldrar måste gå hem efter en halv arbetsdag för att hämta på förskolan.

Bo Drysén är sektorschef för utbildning, kultur och fritid i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg. Han förstår att föräldrar som uppmanas att stanna hemma eller att hämta barnen tidigare blir frustrerade. Och det stora problemet som han ser är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med vikarier som är villiga att arbeta på förskolorna.

– En stor orsak är att det är svårt att hitta personer som vill bemanna vår bemanningsenhet, säger han.

I ett mejl som SVT Nyheter Väst fått ta del av beskriver en förskolechef läget som akut för hela stadsdelen.

– Det är klart det är akut och vi ska inte ha det så. Vi ska ha en bemanning som fungerar så att föräldrar kan arbeta och vara trygga med att barnen har det bra, säger Bo Drysén.

Färre söker jobb

Anledningen till personalbristen beror på flera saker enligt Bo Drysén. Bland annat är vi inne i en högkonjunktur och färre söker jobb. Bemanningsenheten har enligt uppgift haft svårt att rekrytera vikarier till både förskola och äldrevård.

– Många är i arbete nu och arbetslösheten är inte så stor, säger Bo Drysén.

Men enligt Bo Drysén gör man sitt bästa för att komma tillrätta med problemet.

– Vi har rutiner där vi i första hand ser till att vi kan hjälpas åt mellan avdelningarna. Går inte det försöker vi hjälpas åt mellan förskolorna. Ibland rycker även förskolecheferna in och tar hand om barnen, säger Bo Drysén.

Men trots detta ser det inte ljust ut på vikariefronten. I september i år kunde endast 74 procent av de efterfrågade vikarieplatserna tillsättas i Majorna-Linné.

– Det är ett problem som vi delar med övriga stadsdelar i Göteborg, säger Bo Drysén. 

Ingen ersättning för inkomstbortfall

Mattias och Sanna Säker har bara sedan höstterminen börjat fått vara hemma med sonen Peps, trots att han har rätt till och föräldrarna betalar för 15 timmar på förskola.

– Om man inte kan gå till jobbet så tjänar man inga pengar och det är ju skitjobbigt. Man betalar ju för att kunna ha barn på förskola, säger Mattias Säker.

Det här är ju en tjänst som man betalar för, förskoleplats. Kommer man att få tillbaka pengarna?

– I de fall där vi behöver stänga, där vi ringer eller SMS:ar eller på annat sätt kontaktar föräldrarna så registrerar vi det och det blir ett avdrag på avgiften.

Och de som måste gå hem från jobbet betalar ni för deras inkomstbortfall?

– Nej, vi gör det här avdraget på avgiften. Det är den enda möjligheten vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.