Mattias Säker och hans fru får vara hemma med barnen när det är vikariebrist på förskolan. Foto: SVT

Sms till föräldrar – förskoleavdelningen stänger till lunch

Uppdaterad
Publicerad

Förskolorna i Göteborg har en så pressad situation på grund av vikariebrist att föräldrar uppmanas att hålla sina barn hemma. Eller så kommer det ett sms under dagen där personalen berättar att avdelningen stänger till lunch.

Mattias Säker och hans fru Sanna bor i stadsdelen Majorna med sina fyra barn. Enligt dem har förskolesituationen aldrig varit så illa som den är just nu.

– Sedan terminen startade har vi fått två eller tre sms om att vi inte ska komma in. Och då är vi inte ens inne i influensatider än, säger Mattias och får medhåll av frun Sanna.

Det råder vikariebrist på förskolorna i Göteborg. Enligt ett mejl från en förskolechef till en förälder som SVT Nyheter Väst fått ta del av är läget akut för hela stadsdelen Majorna-Linné.

Vissa avdelningar stänger till lunch

Föräldrar uppmanas att inte lämna in sina barn och vissa avdelningar stänger helt vid lunch så att alla föräldrar, även de som heltidsarbetar, uppmanas komma och hämta barnen.

– Det är ju en viktig del i hela samhällsapparaten att förskolan fungerar. För gör den inte det så kan ju inte föräldrarna gå till sina jobb, säger Mattias Säker.

– Om man är sopgubbe och måste stanna hemma så blir det inga sopor hämtade. Och är man läkare så kan man inte gå till sjukhuset och vara läkare den dagen. Så det är bra om det fungerar, fortsätter han.

Svårt att kunna planera

I Mattias och Sannas fall är det näst yngste sonen Peps som inte har möjlighet att gå de 15 timmar som han har rätt till, och som familjen betalar för. Samtidigt är mamma Sanna hemma med yngste sonen Rio, och har därför ändå möjlighet att vara hemma med barnen.

Men det ställer ändå till problem för familjen när Peps tvingas vara hemma.

– Man planerar ju in BVC-besök med den yngste och andra ärenden som måste skötas under tiden Peps är på förskola. Det hinner jag ju inte nu när han måste vara hemma, säger Sanna Säker.

Uppmanas att hämta barnen tidigare

Men även heltidsarbetande föräldrar drabbas av vikariebristen. Bland annat har heltidsarbetande föräldrar fått sms från en av förskolorna att hämta barnet vid lunch, då det råder personalbrist och avdelningen på förskolan måste stänga.

– Om man inte kan gå till jobbet så tjänar man inga pengar och det är ju skitjobbigt. Man betalar ju för att kunna ha barn på förskola, säger Mattias Säker.

Stressig arbetsmiljö

Det är inte bara föräldrar som drabbas av vikariekrisen. Även personal på förskolan får en tuffare arbetsmiljö då frånvarande personal inte kan ersättas av vikarier.

– Det skapar en väldigt stressig arbetsmiljö för oss. Ibland går man till jobbet även om man är sjuk för att man inte vill lämna sina arbetskamrater i sticket. Det skapar en oro för de som är kvar att veta hur man ska klara av dagen och det kan bli oroligt i barngruppen också, säger Anna-Cecilia Robertsson, förskolelärare i Majorna-Linné.

Bo Drysén är sektorschef för utbildning, kultur och fritid i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg. Han förstår att föräldrar som uppmanas att stanna hemma eller att hämta barnen tidigare blir frustrerade.

– Det är klart det är akut och vi ska inte ha det så. Vi ska ha en bemanning som fungerar så att föräldrar kan arbeta och vara trygga med att barnen har det bra, säger Bo Drysén.

LÄS MER: Stadsdelsledningen: Vi ersätter inte inkomstbortfall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.