Stadshuset i Lidköping utrymt efter bombhot

Uppdaterad
Publicerad

Lidköpings kommun utrymde under onsdagen stadshuset efter ett anonymt bombhot.

– Kommunen har beslutat att stänga från 12.30 i dag, konstaterar Peter Adlersson, presstalesman vid polisen i region väst.

Lidköpings kommun beslutade att stänga stadshuset från klockan 12.30. Detta efter att en anonym person i ett telefonsamtal ska ha framfört ett bombhot mot byggnaden.

– Hotet var att det kommer att detonera en sprängladdning klockan 13.00. Utifrån det gjorde vi bedömningen att utrymma huset i lugn och ro, det har gått bra, säger Stefan Gustafsson, säkerhetssamordnare på Lidköpings kommun till SVT Nyheter Väst.

Han säger att bombhotet kommer från ingenstans.

– Det har inte varit några uttalanden innan och inga större negativa besked från kommunen heller, vad jag känner till.

Så sent som i september mottog kommunhuset ett brev med en kniv och ett pulver, men Stefan Gustafsson vill i dagsläget inte uttala sig om han ser ett eventuellt samband mellan händelserna.

LÄS MER: Kniv och pulver i brev till Lidköpings kommunhus

Enligt polisen är det kommunen själv som tagit beslutet att stänga stadshuset.

– Vi har en patrull på plats men det är ingen större insats från vår sida i nuläget, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen region väst.

Stadshuset kommer hålla stängt resten av dagen, oavsett om polisen hittar någon sprängladdning eller inte.

– Vi öppnar som vanligt i morgon igen. I dag jobbar vi från alternativa lokaler eller, de som kan, hemifrån. Vårt växelnummer är vidarekopplat så det går bra att nå oss som vanligt, säger Stefan Gustafsson.

Ingen risk för verkställan

Vid 13.00 hade polisen gjort bedömningen att det inte finns någon risk för att bombhotet skulle verkställas. Trots det kvarstår kommunens beslut om att hålla stängt kommunhuset resten av dagen.

– Vi kommer ändå att arbeta med ärendet eftersom det ska skrivas en anmälan om olaga hot mot grupp. Vi har en del uppgifter på vem det kan vara som har ringt in det här hotet, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.