Foto: Pål-Nils Nilsson / Riksantikvarieämbetet

Stadsmuseets sajt porrkapad

Uppdaterad
Publicerad

Stadsmuseets nya utställning om 1800-talets Göteborg har blivit kapad och besökare till sajten hamnar istället på en porrsida.

– Väldigt tråkigt, säger Marie Wettmark, kommunikatör på Stadsmuseet.

Den webbaserade utställningen Staden och Kapitalet på Stadsmuseets sajt skulle visa hur befolkningen levde på 1800-talet i Göteborg.

Istället kom den som klickade på länken till en porrsajt, något som GP var först med att berätta om.

Göteborg

Stadsmuseet blev varse kapningen först när GP ringde och uppmärksammade dem på det under tisdagen, och den aktuella sajten är nu stängd.

– Det visade sig att någon har köpt upp domänen vi hade för webbutställningen som vi länkade till, säger Marie Wettmark.

Oklart vem och varför

Anledningen till att domänen var ledig var att Stadsmuseet missat att betala en faktura och när domänen blev ledig passade någon på att köpa upp den och byta ut innehållet på sajten till tecknade pornografiska bilder.

– Vi har nu stängt av alla länkningar till den här sajten och håller på att beställa ett nytt domännamn, där vi kan ha vår webbuställning i fred. Det här är väldigt tråkigt, säger Marie Wettmark.

Det kan ta flera dagar innan domänen är uppe och fungerar men Stadsmuseet hoppas att sajten fungerar som vanligt redan imorgon.

Vem som kapat domänen och varför är ännu så länge höljt i dunkel, men IT-enheten på museet uppger att man arbetar med att fastställa vem personen kan vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet