Foto: arkivbild SVT

Nu granskas spårvagnsköpet

Uppdaterad
Publicerad

De långvariga problemen med de italienska spårvagnarna har nu även fått stadens revisorer att reagera. Nu kommer spårvagnsaffären att granskas.

– Det är en sammantagen bild som gör att vi reagerar. Trasiga vagnar, vagnar som gnisslar och som levereras för sent. Vi vill utreda vem som har ansvar för detta, säger Lars Bergsten, ordförande för Stadsrevisionen till SVT Västnytt.

Beskedet från Stadsrevisionen kommer samtidigt som alla 40 italienska spårvagnar från den första leveransen har tagits ur trafik efter att man upptäckt allvarliga rostskador på flera vagnar. Hur många av dem som behöver åtgärdas återstår att se.

Spårvagnar Göteborg

Problem från start

Ända sedan de första italienska vagnarna levererades till Göteborg år 2005 har problemen varit många.

År 2008 kunde Västnytt avslöja att vagnarna blivit mer än 70 miljoner kronor dyrare än beräknat. Trots det beställde Göteborgs stad 25 nya, från samma leverantör, året därpå. 

Många har i efterhand kritiserat upphandlingen och inte minst det faktum att man valt att beställa en oprövad spårvagn. Mycket av detta kommer nu Stadsrevisionen att granska.

– Det är ett triangeldrama minst sagt, säger Lars Bergsten. Att det är så många inblandade parter är alltid en risk när det gäller ansvarsprövningen.

Nya spårvagnar ska upphandlas

Nu påbörjas också upphandlingen av nästa generation spårvagnar. Den här gången är det Göteborgs spårvägar, och inte Göteborg stad, som har ansvaret för upphandlingen.

– En av de viktigaste parametrarna är att det ska vara en existerande vagntyp som rullet ett antal kilometer på andra platser. Vagnen kommer också att provköras i Göteborg, säger Lars-Börje Björfjäll, vd för Göteborgs spårvägar, i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spårvagnar Göteborg

Mer i ämnet