Foto: SVT

Stämmer Poseidon för diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern med utländsk bakgrund stämmer bostadsbolaget Poseidon för diskriminering efter att ha nekats till att få komma på intervju för ett jobb.

Det är fackförbundet Vision som driver ärendet. Mannen som varit anställd av Poseidon sedan slutet på 90-talet hade sökt ett arbete som förvaltningstekniker men kallades aldrig på intervju, och de som Poseidon kallade hade alla svenskklingande namn och var yngre än mannen. Mannen vill därför få en diskrimineringsersättning på 125 000 kronor.

– Vi tycker inte att arbetsgivaren gett en rimlig förklaring till varför han inte kallats på intervju. Vi anser att han har de meriter som arbetsgivaren eftersöker. Det vi kan se är att han är betydligt äldre och har inget svenskklingande namn vilket de som kallades till intervju hade, säger Caroline Bleichner, förbundsjurist på Vision.

Hänvisar till språkbrister

Vid förhandlingar har Poseidon bland annat påpekat fem språkfel i mannens CV. Men Vision har tittat på de andra ansökningarna och sett liknande stavfel samt särskrivning, utan att arbetsgivaren reagerat.

– Det är intressant att det fanns språkliga fel i en annan ansökan där personen fick jobbet. Men de frågetecken om svenskan som fanns hade man kunnat räta ut vid en intervju, säger Caroline Bleichner.

Poseidons informationschef Linda Thorsson vill inte gå in i några detaljer i ärendet eftersom det snart kommer inledas en ny förhandling.

– Det var inga diskriminerande orsaker, utan i ansökningsförfarandet gör vi en samlad bedömning för om vi tror om personen har förutsättningarna som krävs för att lyckas i jobbet, säger Linda Thorsson, informationschef på Poseidon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.