Guldtackorna på bilden ska ett av de tidigare husägarnas barn fått i gåva av sin pappa. Enligt stämningsansökan har de samma serienummer som de som hittades i huset. Foto: Privat

Stämning inlämnad efter guldfynd i JLC-duons hus

Uppdaterad
Publicerad

Guld- och platinatackor värda drygt sju miljoner kronor hittades vid en husrenovering. Men vem äger dem?

Nu har husets tidigare ägare lämnat in en stämningsansökan.

Nu inleds nästa fas i den rättsliga striden om vem som äger de guld- och platinatackor som hittades undangömda i ett hus, köpt av Lucas Simonsson och Carl Déman från humorgruppen JLC, i augusti förra året.

Dödsboet efter hussäljarens mamma har nu lämnat in en stämningsansökan. I den skriver man att det är hennes barn som har rätt till ädelmetallerna – inte humorduon eller hantverkarna som gjorde fyndet.

Sålde bolag för flera miljoner

I stämningsansökan framgår att kvinnans man, hussäljarens pappa, ska ha sålt ett bolag för 20 miljoner kronor, pengar som han delat med sin bror.

Nästa led i bevisningen är att pappan vid flera tillfällen ska ha sagt till sina barn att han gömt ädelmetaller i fastigheten. Han ska även ha gett dem guldtackor i gåva.

Dessa guldtackor ska ha samma serienummer inpräglat på sig som de som hittades i huset.

Kan hamna hos kronofogden

Sedan tidigare har humorduons bolag begärt att tingsrätten skulle häva polisens beslag på ädelmetallerna. Om Göteborgs tingsrätt häver beslaget är sannolikheten stor att guld- och platinatackorna kommer lämnas över till Kronofogdemyndigheten i väntan på att tvistemålet avgörs, enligt rådman Robert Eneljung.

– Nu kommer det här bli ett civilrättsligt mål och vi kommer få veta vem som detta fyndet tillhör, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guldtackor till ett värde av flera miljoner hittades i huset som Lukas Simonsson och Carl Déman köpte i Mölndal. Hör mer i klippet. Foto: Claudio Bresciani/TT, polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.