Det kommer starka reaktioner efter SVT Nyheter Västs inslag om rullstorsburne Seppo. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stark kritik mot Göteborgs kommun

Publicerad

Det kommer nu stark kritik mot Göteborgs stad som underlåtit att bygga om rullstolsburne Seppos lägenhet i Hammarkullen. Han riskerar att falla på toaletten om inte lägenheten åtgärdas.

Det kommer nu starka reaktioner efter SVT Nyheter Västs inslag om 72-årige Seppo som är rullstolsburen och skulle få sin bostad rullstolsanpassad redan i våras.

Seppo har inte kunnat gå på toaletten eller duscha på tre månader på grund av att bostadsanpassningen dröjt.

– Jag blir både förfärad och bekymrad, för här är en person som fått sina mänskliga rättigheter fullständigt undanröjda, säger Anders Westgerd på GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

Kissar i köket

Bostadsanpassningen av Seppos lägenhet i Hammarkullen skulle blivit klar i våras. Sedan dess är det nästan omöjligt för honom att gå på toaletten, han kissar i en flaska i köket, och i stället för dusch använder han tvättlappar från apoteket.

LÄS OCKSÅ: Tvingas kissa i en flaska i köket

– I ett moment i inslaget visar han hur han ska gå på toaletten där finns många moment som är förknippat med fallrisk. Och om man inte får duscha på flera månader så finns det infektionsrisk, så visst är det farligt för hans hälsa, säger Anders Westgerd.

Ansvariga för ombygganden är stadsdelsförvaltningen i Angered och fastighetskontoret. Där menar man att Seppos fall har tagit för lång tid, men att inga formella fel har begåtts.

”Fegt agerande”

På GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, säger man att alltför mycket ansvar för byråkrati läggs på enskilda individer som Seppo.

– Det finns ingen som tar sitt ansvar här. Det är ganska fegt, och tar man inte sitt ansvar finns det stor risk att man gör fel igen och då kommer fler människor i kläm, säger Anders Westgerd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer