SVT:s korrespondent i Sydamerika, Tigran Feiler. Foto: TT / SVT

Starka reaktioner i Chile efter adoptionsskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen som gjorts av chilenska journalister i samarbete med SVT har rört upp starka känslor i Chile. SVT:s korrespondent i Sydamerika beskriver ett samhälle som skakas.

SVT har i samarbete med journalister från tv-kanalen Chilevision de senaste dagarna avslöjat att många av de över 2.000 adoptivbarn som kom till Sverige från Chile under 70- och 80-talen kan ha tagits av sina mödrar – mot deras vilja.

SVT:s korrespondent i Sydamerika, Tigran Feiler, beskriver hur granskningen har slagit ner i Chile.

Chileadoptioner

– Det har ju förekommit uppgifter om det här länge men det är först nu samhället har fått upp ögonen för hur omfattande det här har varit. Det beskrivs som en mångmiljonindustri och som ett okänt kapitel från tiden för Pinochetdiktaturen.

Stor omfattning

I Chile rapporteras det om ännu fler historier än de SVT har berättat om.

– Det är fruktansvärda historier som spelas upp i chilensk tv, det handlar framförallt om de här mammorna som förts bakom ljuset. Man har ljugit för dem på olika sätt för att kunna ta ifrån dem deras nyfödda barn.

De drabbade beskrivs som fattiga mödrar i utsatta situationer, vilket SVT tidigare berättat.

– De kanske inte har känt till sina rättigheter, inte varit så bra på att läsa och skriva och inte kunnat förstå vad det är för papper de har skrivit på. De har i vissa fall fått muntliga löften om att de ska få återse sitt barn snart och så. Man har ju utnyttjat människor som har befunnit sig i en svår situation, säger Tigran Feiler.

Barnen som ska ha tagits av sina mödrar har adopterats till olika länder. En av organisationerna som beskrivs som djupt inblandad i det som kallas människohandel är alltså svenska Adoptionscentrum. De förnekar alla uppgifter och säger att de har följt de lagar och regler som fanns i Chile under den här perioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet