Startskottet för Borås 400-årsfirande kom i dag. Kommunen vill få in minst 400 förslag på hur jubileet ska firas. Foto: SVT

Startskott för Borås 400 år

Uppdaterad
Publicerad

Borås firar 400 år år 2021 och i dag gick startskottet för det.

Kommunen vill få in minst 400 förslag på hur jubileet ska firas, så nu har boråsarna tre år på sig att lämna sina idéer kring det.

Borås kommun, med sina dryga 110 000 invånare, är kanske mest känd som textilstaden med mycket nederbörd. Nu är tanken att Borås ska bli snyggare, modernare och få en större kostym lagom till 400-års firandet år 2021.

Ulf Olsson (S), ordförande kommunstyrelsen Borås. Foto: SVT
Borås

Ni har tre år på er, är det kanske lite kort tid, Göteborg hade tio?

– Jag tror att vi kommer att hinna klart. Av alla de här 400 projekten så kommer inte alla vara stora projekt, utan även mindre. För vår del är det viktigt att fånga upp alla de är goda idéerna som finns, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande Borås.

Frågar folk på stan

SVT Nyheter Väst passar på att fråga lite folk ute på stan i Borås om vad de tycker att Borås kommun ska uppmärksamma vid firandet.

Kristina Dahlberg-Andersson. Foto: SVT

– Jag tycker att vi fortsätter på den inslagna vägen och utvecklar kulturen vidare i Borås, säger Kristina Dahlberg-Andersson.

Samuel Birgersson. Foto: SVT

– Kanske festival, lite musik och gratis mat här på torget till exempel, säger Samuel Birgersson.

Rebecca Fredman. Foto: SVT

– Man kan fira så man blir glad och får dansa, säger Rebecca Fredman.

Är hoppfull

Hanna Lassing, ordförande i Borås Näringsliv, tror att det kommer att finnas massor av idéer när tiden är inne. Hon har redan innan startskottet gick i dag fått förfrågan från olika håll om hur det ska firas och hur folk kan vara med och bidra.

Hanna Lassing, ordförande Borås Näringsliv. Foto: SVT

– Jag upplever att det finns en väldigt god entreprenörsanda som nog till stor del bygger på vår gamla knalleanda säger Hanna Lassing.

Så det blir 400 år till för Borås då?

– Ja, definitivt och jag ser fram emot dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås

Mer i ämnet