Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsvetaren Jonas Hinnfors om hur coronakrisen påverkar den politiska debatten. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA /TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Statsvetaren Jonas Hinnfors: Räkna med polariserad debatt om coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad
Coronaviruset har ändrat den politiska agendan och det kommer även få konsekvenser framöver menar statsvetaren Jonas Hinnfors.
– Klimat, brott och straff och migration är helt borta. Vi kommer förmodligen få ekonomiska konsekvenser som är mer långsiktiga och det kan komma att dominera den politiska debatten, säger han.

På regeringsnivå tror Jonas Hinnfors att den sittande regeringen kommer få en uppförsbacke efter coronakrisen baserat på tidigare forskning bland annat hur det politiska klimatet påverkades efter finanskrisen 97-99.

– Vi har sett under tidigare kriser att partierna först går samman. Ganska snart så kommer de förmodligen ha olika åsikter inte minst om vi skiljer på hälsoåtgärder och de ekonomiska åtgärderna. Där kommer partierna förmodligen ha olika åsikter, för eller emot regeringen. Framför allt är det en uppförsbacke för regeringen, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Även kommunerna kan påverkas

Krisen kan även få effekter på kommunnivå menar statsvetaren.

– Nu är det bäst att flagga för att det är inte riktigt mitt område. Men om jag ändå funderar lite, om man tar hälsofrågor så ligger det på kommunen och på regionen. Om vi får stora problem nu av akuta insatser kommer det dra resurser från kommunerna så man måste börja prioritera, säger han.

Göteborg beroende av besöksindustrin

Han tror att det kan bli en viss enhet regionalt och kommunalt om de går ihop och söker pengar centralt men det kan också ske en viss polarisering lokalt.

– Vi vet ju också att Göteborg är en väldigt segregerad stad. Om det kommer bli olika hälsoeffekter i vissa delar av kommunen så kan partierna ha olika uppfattningar om det eftersom de står för olika politik normalt, säger Jonas Hinnfors och fortsätter:

– Sen ekonomiskt är Göteborg väldigt beroende av besöksindustrin, mässor, hotell och event och fordonsindustrin är jätteviktigt. Om de får problem får det konsekvenser i termer av skatteintäkter. Eller arbetslöshet i form av försörjningsstöd. Då blir det genast kommunala frågor, säger han.

Hör statsvetaren om hur effekterna av coronakrisen kan rita om den politiska agendan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet