Stena Line varslar 950 medarbetare Foto: SVT

Stena Line varslar nära tusen anställda i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Färjerederiet Stena Line varslar 950 medarbetare på sjö- och landsidan om uppsägning, som en direkt följd av den påverkan coronaviruset har på passagerarverksamheten.

– Vi utesluter inte fler varsel och vi utesluter inte ytterligare förändringar i vårt nätverk, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

”Med den situation vi nu befinner oss i har vi inget annat val än att anpassa verksamheten och våra kostnader för att begränsa den negativa omfattningen och säkra den fortsatta fraktverksamheten”, säger Niclas Mårtensson, VD Stena Lines i ett pressmeddelande.

Reserestriktioner som flera länder infört samt den ökande smittspridningen har lett till kraftigt minskade passagerarsiffror. Det är verksamheten i Skandinavien som är värst utsatt. De senaste dagarna har passagerartrafiken till och från Sverige, Danmark, Polen, Tyskland och Lettland nästan helt avstannat. Sedan den 14 mars har Stena Line slutat trafikera linjen mellan Oslo och Fredrikshamn helt.

Coronapandemin

– Ja, vi har redan ställt den färjan, och det kan bli fler färjor. Vi utesluter varken förändringar i nätverket eller ytterligare varsel, säger Carl Mårtensson.

Rederiet bedömer enligt pressmeddelandet att passagerarverksamheten inte kan återhämta sig inför den viktiga sommarsäsongen.

Varslet omfattar sjöanställda på Stena Lines nio svenskflaggade fartyg samt tjänstemän på alla orter där företaget är verksamt. Dessutom drabbas anställda på dotterbolagen Stena Line Travel Group och Retail & Food Services.

– Det här är nog oväntat för alla, det har skett en extremt snabb utveckling i världen med anledning av coronaviruset. För en vecka sedan tror jag inte att någon på Stena Line såg det här komma, säger Carl Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet