Stenkastning stoppar inte räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Två brandmän skadades när en stor sten i lördags kastades mot brandbilen och krossade vindrutan. Attacken var en av flera händelser under ännu en stökig natt i Göteborg.

Nästan sex kilo vägde stenen som chauffören i brandbilen träffades av. Hans kollega i baksätet fick glassplitter i ögonen och båda fördes till sjukhus men ingen av dem har dock allvarliga skador. Stenen släpptes från en gångbro längs fordonets utryckningsväg.

Räddningstjänsten ser allvarligt på händelsen och kallade på eftermiddagen till presskonferens.

– Just den här händelsen har inneburit att man oerhört tydligt har passerat att den allra lägsta gräns för vad som är acceptabelt för hur man bemöter räddningstjänst, sjukvård och andra institutioner i samhället som ska hjälpa allmänheten vid olyckor, säger Nils Andréasson, räddningschef i Storgöteborg.

Händelsen var bara en av många under lördagsnatten. I Bergsjön förstördes flera fordon i en brand i en garagelänga men också i Tuve, Hjällbo och Tynnered sattes bilar i brand. Dessutom stoppades spårvagnstrafiken i Frölunda på grund av stenkastande ungdomar.

Men räddningstjänsten tänker fortsätta åka på larm.

– Absolut! Och vi gör det utan begränsningar med samma typ av insatser för alla människor. Det finns inga begränsningar, säger Nils Andréasson.

Reporter: Helen Klasson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.