Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag hade en förhoppning om att komma hit och tillsammans med medarbetarna bygga verksamhet. Istället blir det att avveckla, säger Henrik Svedberg, sektionschef för arbetsförmedlingen i Stenungsund. Foto: SVT

Stenungsund förlorar arbetsförmedling: ”En sorgens dag”

Publicerad

I spåren av omgörningen av arbetsförmedlingen kommer det lokala kontoret i Stenungsund att stängas ner. Sektionschefen Henrik Svedberg har till och med valt att stänga ner i förtid.

Den 13 december var den sista dagen för arbetsförmedlingen i Stenungsund. Regeringen har lagt omgörningen av arbetsförmedlingen på is, men trots det stängs det lokala kontoret i Stenungsund.

– Det är en sorgens dag, säger Henrik Svedberg, sektionschef för arbetsförmedlingen i Stenungsund.

– Jag är ganska ny som chef här och hade en förhoppning om att komma hit och tillsammans med medarbetarna bygga verksamhet. Istället blir det att avveckla verksamhet.

Medarbetare flyttas till Kungälv

Under våren blev flera medarbete på kontoret uppsagda och andra valde att lämna självmant. Nu ska de som är kvar flytta till arbetsförmedlingens kontor i Kungälv och Göteborg.

– Det är beslut som myndigheten har tagit efter att budgeten inför det här året begränsades väldigt kraftfull. Då bestämde sig myndigheten att dra ner på antalet kontor i landet och Stenungsund var ett av kontoren som bestämdes skulle lägga ner.

Varför väljer ni att stänga i förtid?

– Det är ju för att kunna göra en planerad verksamhetsflytt. Det hade vi inte kunnat göra mitt i mellandagarna.

Personalen har minskat kraftigt

På arbetsförmedlingen i Ale, Kungälv och Stenungsund har handläggarna som arbetar med att ta emot och stödja arbetssökande minskat sedan årets början från över 40 stycken till 15.

Kristina Andersson har arbetat för arbetsförmedlingen i 21 år. Fredagen blir den sista dagen i Stenungsund, ny arbetsplats blir Kungälv.

– Det har varit lite tungt. Samtidigt ser vi fram emot att få en större arbetsplats som är mindre sårbar. Sedan i våras har vi varit betydligt färre personal än tidigare och det har varit lite svårt att hantera verksamheten, säger Kristina Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer