Foto: SVT

Stiltje för vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

242 vindkraftverk har tillstånd att byggas i Västra Götalands län – men inte ett enda byggs. Det senaste året har luften helt gått ut vindkraftmarknaden.

Under årets andra kvartal kom krisbeskedet från branschorganisationen Svensk vindkraft – inte ett enda vindkraftverk byggs i hela Sverige. Tre månader senare är det fortfarande stiltje, även om ett fåtal parker är under byggnation.

I Västra Götalandsregionen finns idag 242 tillståndsgivna vindkraftverk i 32 parker som inte byggs.

motvind för vindkraften

Inte mogna

Det är framförallt ett lågt el- och elcertifikatpris som är bakgrunden till att allt fler vindkraftsföretag avvaktar med sina byggen, även om de fått tillstånd från Länsstyrelsen.

– Den kartläggning vi gjort i Västra Götaland så visar det också att tillståndsprocessen har tagit tid, man sitter med tillstånd som inte är mogna för dagens teknik, säger Fredrik Dolff, vindkraftssamordnare på Västra Götalandsregionen.

Under den tid som passerat mellan att företagen skickade in sin ansökan om vindkraft och att den vann laga kraft har det skett stora tekniska framsteg. Idag finns teknik att bygga högre vindkraftverk, med större effektivitet med en mindre totalkostnad.

–  Istället för att bygga tio verk på 150 meter kan man idag bygga sex, sju verk  på 180 eller 200 meter, säger Fredrik Dolff.

Men då måste man ge sig in och söka nya tillstånd, en process som tar tid.

En utmaning

Vindkraftsföretaget Eolus innehar en femtedel av vindkraftstillstånden. De har ett 50-tal verk beviljade, främst i regionens sydöstra del.

– Det är en utmaning för oss och hela branschen och alla energiproducenter att möta de avkastningskrav som investerarna har i ett läge när elpriserna är låga, säger Johan Hammarqvist, kommunkationschef på Eolus.

Vad krävs för att ni ska börja bygga igen?

– I hela Sverige har vindkraften haft en väldigt snabb snabb utbyggnad och nu ser vi att markanden bromsar in nu när elpriserna är låga, så ett högre elpris skulle ge en högre aktivitet.

Västra Götalandsregionens vindkraftsamordnare Fredrik Dolff tror inte att vi kommer få se att alla de 242 vindkkraftverken i Västra Götalandsregionen byggs.

– Jag tror att vi kommer få se några byggnader, men kanske inte så många som vi velat ha. Några kommer att byggas med de tillstånd de har idag, sedan hoppas jag att andra får justera sina tillstånd. Det kanske blir några färre verk men det blir bättre och mer effektiva verk.

FAKTA/Obyggda verk som har tillstånd, (parker)

Bengtsfors (1) 10

Borås (3) 13

Falköping (5) 14

Hjo (1) 16

Kungälv (1) 1

Lerum (1) 6

Lysekil (1) 7

Mariestad (2) 28

Mellerud (1) 7

Munkedal (2) 27

Skövde (1) 3

Strömstad (2) 28

Svenljunga (1) 8

Tanum (2) 9

Tidaholm (3) 13

Töreboda (4) 45

Ulricehamn (1) 2

Åmål (1) 5

Totalsumma (33) 242

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

motvind för vindkraften

Mer i ämnet