Stina Svensson (Fi) kämpar för damfotbollens vara och vill även ha en kvinnlig fotbollspelare som staty bredvid Gunnar Gren. Foto: Privat

Stina Svensson (Fi): ”Bedrövligt gubbstyre”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Svensson (Fi), gruppledare i kommunfullmäktige i Göteborg, kallar beslutet om att damallsvenska Göteborg FC lägger ned elitverksamheten, tragiskt och ser det som ett tecken på gubbstyre över kvinnors verksamhet.

– Beslutet är en chock och ett hårt slag för damidrotten, säger hon.

– Det här är ett beslut fattat egenmäktigt av ett par gubbar i en styrelse, där ingen kvinna ingår, säger Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige i Göteborg.

Hon har förståelse för att det varit ett tufft år med många konkurser, men anser att mer kunde ha gjorts för att rädda laget.

– Jag hoppas verkligen på en lösning för att rädda laget, säger Stina Svensson (Fi).

– Och risken är stor att spelarna flyttar till andra lag och att förebilden för många flickor och tjejer som spelar fotboll försvinner för alltid, säger hon.

Kvinnlig fotbollsspelare som staty fick nobben

Feministiskt initiativ i Göteborg har länge verkat för damfotbollens villkor i Göteborg. Ojämställdheterna i samhället blir extra tydliga i fotbollens värld menar partiet och att damfotboll kontinuerligt missgynnas gentemot herrfotbollen.

– Så sent som i augusti avslog de andra partierna min motion om att resa en staty över en kvinnlig fotbollsspelare vid Gamla Ullevi bredvid Gunnar Gren, säger Stina Svensson. Men de får en ny chans – jag lämnar in samma förslag nu i januari i fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.