Fortfarande stort stöd för imam

Publicerad

Alla moskéer har inte tagit avstånd från de uttalanden som väckte uppmärksamhet i
Uppdrag Granskning förra året.

I Göteborgs moské, där imamen under en dold inspelning sa att kvinnan var skyldig att ha sex med mannen som slagit henne, är stödet för imamen fortfarande stort.

När två  kvinnor med dold inspelningsutrustning besökte Göteborgs moské förra året sa imamen Abdul Rashid Mohammed att månggifte var tillåtet under vissa förutsättningar. Han sa också till kvinnan, som berättat att hon blivit slagen, att hon bara fick neka sin man sex under två förutsättningar:

– När hon är sjuk kan hon säga nej, och det blir inte synd. Nummer två är under perioden när du har mens.

Enligt moskéns ordförande har förtroendet för imamen till och med ökat efter Uppdrag Gransknings program förra året.

– Man har sett att det är någonting, att man vill göra komplott på imamen: Att han ska att suga de här orden från hans mun, säger Ahmed Al-Mofty, ordförande Göteborgs moské. 

Ahmed Al-Mofty har ett stort inflytande över Göteborgs muslimer. Han är både ordförande för moskén och för Islamiska informationsföreningen. Här är ett utdrag ur en av hans föreläsningar som finns på föreningens hemsida – den heter Mannens rättigheter.

”Profeten har sagt att om en kvinna lämnar sin mans säng utan anledning kommer änglar förbanna henne ända till morgonen. Likaså en man som inte får sitt sexbehov tillfredsställt, så kan den här mannen bete sig som vild människa eller bli mycket arg.”

Av föreläsningen framgår också att Gud gett mannen rätt att fungera som familjens överhuvud:

Båten kan inte ha två kaptener, likaså familjen kan inte ha två på samma nivå ansvarstagande då blir det bara bråk och man kommer ingenstans.

Enligt kommunens riktlinjer är alla föreningar som vill ha lokalbidrag skyldiga att ge kvinnor och män samma rättigheter. Anna Johansson (S), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden, reagerar när hon får höra utdrag från föreläsningen:

Vad känner du själv när du hör allt det här?
– Jag tycker det är upprörande uttalanden, som för mig känns väldigt daterade och som ger uttryck för en väldigt patriarkal och omodern syn på förhållandet mellan kvinnor och män.

Hon fortsätter:
– Så som jag tolkar det som sägs här, finns det inga generella mänskliga rättigheter utan det finns rättigheter som män har och det finns skyldigheter som kvinnor har. Och det rimmar rätt illa med våra riktlinjer.


Finns det risk att de förlorar sitt föreningsbidrag nu?
– Ja om de inte lever upp till våra riktlinjer så är det klart att dom inte ska ha föreningsbidrag.

Ahmed Al-Mofty har nu tagit bort föreläsningen från Islamsiska informationsföreningens hemsida eftersom han anser att den blivit missförstådd.

Mer om det här hör ni i kvällens Uppdrag granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer