Patricio Galvez kämpar för att få ta hem sina barnbarn till Sverige. Foto: SVT

Kyrka ordnar stödkonsert för Patricio Galvez

Uppdaterad
Publicerad

Patricio Galvez har tagit sig an den enorma uppgiften att få hem sina sju föräldralösa barnbarn till Sverige. Men han står inte ensam. Hemma i Göteborg arrangerar nu hans församling en stödkonsert för att hjälpa honom ekonomiskt.

Under lördagskvällen anordnas en stödkonsert i Högsbo kyrka i Göteborg. Syftet är att samla in pengar till Patricio Galvez, svärfar till IS-terroristen Michael Skråmo, vars barn blivit strandsatta i Syrien. Det är församlingsmedlemmar tillika vänner till Patricio som står bakom initiativet.

– Vi kände att vi var maktlösa. Vi ville inte sitta med armarna i kors. Patricio är musiker och har jättemånga vänner som är musiker, så då kände vi att vi ville göra detta, säger arrangören Geraldine Acevedo.

En fråga för kyrkan

Lisa Westberg, församlingsherde i Högsbo församling

För församlingen var det självklart att öppna upp kyrkan för detta ändamål.

– Vi vill gärna ställa upp om medlemmarna har önskemål. Och den här situationen är i högsta grad en fråga för kyrkan, säger Lisa Westberg som är församlingsherde.

Under kvällen kommer ett stort antal musiker att uppträda i kyrkan. Entrén till konserten är fri, men arrangörerna hoppas att besökarna vill skänka en slant till Patricio Galvez.

Fokus även på andra barn

Sedan konserten började planeras har de sju barnbarnen lämnat lägret i al-Hol och återförenats med sin morfar i Erbil i Irak. På kvällens konsert läggs därför större fokus på de många andra barn med svensk anknytning som fortfarande befinner sig i lägret.

– Vi vill verka för att även de får komma till Sverige, och vi vill bidra till ett gott mottagande här, säger Lisa Westberg.

Hur kan kyrkan bidra till det?

– Det är en delvis teoretisk fråga, för vi vet ju inte vart de här barnen tar vägen och var de ska bo. Men som kyrka vill vi bidra till en samhällsanda där barn ses som barn och där man inte lastas för sina föräldrars liv och leverne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.