Foto: TT

Stopp för Metro i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet som Metro har med Västtrafik löper ut vid årsskiftet och gäller spårvagnar och färjor – alltså försvinner gratistidningen från kollektivtrafiken.

Sedan 90-talet har Västtrafik samarbetat med Metro och i många år har det gått att läsa Metro på spårvagnarna i Göteborg. Men nu är det slut med det.

– Vi har haft ett bra samarbete genom åren, men nu är det dags att se framåt, säger Västrafiks VD Lars Bäckström.

Enligt Västtrafik var det Metro själva som sade upp avtalet redan förra året.

– De sa upp avtalet för att få ett bättre förhandlingsläge, säger Jens Holmberg som är informatör på Västtrafik.

Tidning i blåsväder

Efter att Metros nya ägare kallat en reporter på gratistidningen för ”stalinist” i tidningen högerpopulistiska Nyheter Idag har det stormat rejält kring Metro. TV4 avbröt samarbetet, två nyhetschefer och en reporter sade upp sig. Miljöpartiet och Moderaterna i Stockholm har öppnat för att stoppa gratistidningen i tunnelbanan.

– Det är anmärkningsvärda uttalanden för en tidningsägare, säger Jens Holmberg.

Men enligt Västtrafik har inte turbulensen något att göra med att avtalet inte förnyas efter årsskiftet.

– Vi följer den debatten internt och det pågår även en politisk diskussion, men i nuläget finns det inget som tyder på att det kommer påverka framtida beslut, säger Lars Backström på Västtrafik.

En fråga på regionpolitisk nivå

Miljöpartiets regionråd Birgitta Losman reagerade starkt på nyheterna angående uttalanden och var i kontakt med Västtrafik för att diskutera samarbetet.

– Det är olämpligt om ett offentligt ägt bolag samverkar med Metro ifall dem skulle utvecklas i riktning högerextremism, säger hon i ett mejl SVT Nyheter Väst.

– I kontakt med dem fick jag då informationen att Metro redan sagt upp avtalet, säger Birgitta Losman.

På måndag kommer frågan lyftas på Västra götalandsregionens sammanträde med den grönblåa majoriteten på begäran av Miljöpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Metro och Qviberg

Mer i ämnet