Foto: Nyheter Idag / TT

Qviberg ångrar intervju med Nyheter Idag

Uppdaterad
Publicerad

Metros nye ägare, finansmannen Mats Qviberg kallar en reporter för ”stalinist” i en intervju med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Dessutom får läsaren uppfattning att Metro och Nyheter Idag i framtiden kan samarbeta. Nu backar Qviberg från intervjun. 

Det var i mitten av februari i år som Mats Qviberg och hans affärspartner Christen Ager-Hanssen genom bolaget Custos köpte gratistidningen Metros svenska verksamhet av Stenbeckbolaget Kinnevik för 50 miljoner kronor. 

I en intervju med Nyheter Idag presenterar ägarduon  sina visioner för Metro, men intervjun berör även det mediala bråk som rasar mellan Qviberg och Svenska Dagbladet.

LÄS MER: TV4 avbryter samarbete med Metro

”Jag visste inte”

Läsaren får också veta att ett framtida samarbete mellan Metro och Nyheter Idag inte kan uteslutas. De eventuella framtidsplanerna är dock en formulering från Nyheter Idags reporter och inte ett citat från Qviberg. 

När SVT Nyheter når Qviberg på telefon vill han inledningsvis inte kommentera artikeln utan hänvisar frågor om Metro till tidningens chefredaktör. Qviberg säger sedan att han inte kände till Nyheter Idag när intervjun gjordes, och att han därefter fått mer information om sajten. 

– Jag hörde att de är extremhöger och då är det inte aktuellt med ett samarbete. Jag medger att jag inte visste vad det var för något. Jag har gjort ett misstag som pratade med en högerextrem kanal som Nyheter Idag, säger Qviberg.

Metro har även skickat ut ett förtydligande om att det inte varit och aldrig kommer att vara aktuellt med ett samarbete med Nyheter Idag.

I en kommentar till SVT Nyheter säger Chang Frick på Nyheter I dag att det är ”låg nivå och osant att kalla oss för en högerextrem kanal”.

LÄS MER: Qviberg: ”Ja, det var olämpligt”

Uppmärksammad krash

Mats Qviberg har ett långt förflutet i näringslivet. Tillsammans med sin tidigare parhäst Sven Hagströmer, drev han HQ Bank. Deras samarbete avslutades 2010 i den uppmärksammade kraschen i banken. En krasch som ledde till att Qviberg åtalades, men friades för grovt svindleri.

Bankens fall skildrades av journalisten Carolina Neurath i en rad artiklar i Svenska Dagbladet och i boken Den stora bankhärvan, finansparet Hagströmer och Qvibergs uppgång och fall. Qviberg hävdar att Neuraths skildring är fel, vilket lett till ett medialt skyttegravskrig  mellan Qviberg och Neuraths tidigare arbetsgivare, Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Fler avhopp från Metro efter Qvibergs utspel

”Inte korrekt”

Den långa artikeln i Nyheter Idag berör också en ifrågasatt granskning av Metro, där tidningen påstod att det saknas belägg för att tiggeriet i Sverige är organiserat.  

Mats Qviberg säger i intervjun att den icke namngivne Metromedarbetaren agerat mot bättre vetande och att denne är ”en typisk stalinist som vi borde bli av med”.

Foto: Twitter

Qviberg säger till SVT Nyheter att han inte kommer ihåg den formuleringen och att citatet inte är korrekt återgivet. 

– Jag känner inte till det och det är felaktigt citat, säger Qviberg.

Chang Frick på Nyheter I dag säger till SVT Nyheter att hela intervjun är inspelad och att Mats Qviberg är ordagrant citerad.

Avbryter samarbete

Efter att intervjun publicerats twittrade Metros kolumnist Viktor Banke att han avbryter sitt samarbete med Metro. 

Artikeln på Nyheter idag har efter publicering uppdaterats med en fotnot om att inga affärssamtal förs mellan parterna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Metro och Qviberg

Mer i ämnet