Mats Qviberg

Qviberg ångrar uttalande om stalinister: ”Ja, det var olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den kända finansmannen Mats Qviberg klev för en tid sedan in i tidningsbranschen när han köpte tidningen Metro. Men han gjorde sig snabbt ovän med redaktionen genom att säga att han ville rensa ut stalinister bland medarbetarna. Nu backar han.
– Ja, det var olämpligt.

I SVT:s morgonprogram Gomorron Sverige på måndagen fick Mats Qviberg också frågor om att han anklagats för att ha hotat journalisten Malin Ekman på Svenska dagbladet, som skrivit flera artiklar om Qvibergs köp av Metro.

– Hon ljög mig rakt i ansiktet, då blev jag förbannad. Hon sitter och säger till mig i telefon att hon inte haft något med saken att göra. När jag satte en medarbetare på att kontrollera vad hon gjort, hade hon gjort massvis med arbeten som hon ljög om, sade Mats Qviberg i Gomorron Sverige.

Ekman: Qviberg bad om ursäkt

När SVT Nyheter senare når Malin Ekman på Svenska dagbladet för att låta henne bemöta kritiken tillbakavisar hon påståendet. Malin Ekman påpekar också att Qviberg tidigare bett om ursäkt till henne för sitt beteende.

– Det stämmer inte att jag har ljugit för Mats Qviberg. Jag uppgav för honom att jag inte varit involverad i Svenska dagbladets rapportering om HQ Bank och att jag inte är finansreporter utan mediareporter. Det framgår också av de ljudupptagningar som programmet Medierna i P1 tagit del av och rapporterat om, säger Malin Ekman.

– Dessutom har Mats Qviberg bett om ursäkt till mig mejlledes för ”sitt olämpliga och oförtjänta beteende”. Det verkar han nu helt ha glömt bort att han gjort.

Backar från uttalande

I intervjun i SVT backar Mats Qviberg om sitt uttalande som han gjort tidigare på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.

I intervjun som han gjorde med Nyheter Idag pratade han bland annat om en ifrågasatt granskning av Metro, där tidningen påstod att det saknas belägg för att tiggeriet i Sverige är organiserat.

Mats Qviberg sade i den intervjun att journalisten som skrivit artikeln agerat mot bättre vetande och att denne är ”en typisk stalinist som vi borde bli av med”. 

Han har tidigare sagt att han ångrar att han ställde upp på intervjun med sajten.

LÄS MER: TV4 avbryter samarbete med Metro

”Handlar inte om att man är kommunist”

Vilka är stalinister på Metro?

Alla som är förändringsobenägna. Det handlar inte om att man är kommunist, det handlar om att man står för att man inte orkar göra de nödvändiga förändringar. Ta Nokia som hade 45 procent av telefonmarknaden tidigare, de har noll nu. Det går så fort, säger Mats Qviberg i intervjun.

LÄS MER: Qviberg ångrar intervju med Nyheter Idag

När han sedan får frågan om han ångrar sig svarar han att uttalandet var olämpligt.

– Ja, det var olämpligt. Framförallt var det olämpligt att vara med på den här sajten Nyheter Idag, det var det som drog upp de här svallvågorna.

Men ångrar du det här uttalandet idag, om stalinister?

– Ja, om det tolkas så, så gör jag det. Men det var inte menat som om folk var kommunister på något sätt. De sovjetiska femårsplanerna är inte någonting som håller 2017, det fungerar ju inte. Jag har alltid uttryckt mig målande och försöker vara en person som beskriver saker och ting. Men om folk tar illa upp så blir jag ju ledsen för det.

Men du måste väl ändå förstå att det här är ett känsligt sätt att beskriva människor på, som stalinister?

– Nej, jag förstod inte det. Då hade jag ju inte gjort det. Jag trodde faktiskt inte att det var så känsligt. Stalin dog samma år som jag föddes och det är 64 år sedan. Men att det är gamla stela strukturer, det gäller ju SVT också.

Köpte Metro för 50 miljoner

Det var i mitten av februari i år som Mats Qviberg och hans affärspartner Christen Ager-Hanssen genom bolaget Custos köpte gratistidningen Metros svenska verksamhet av Stenbeckbolaget Kinnevik för 50 miljoner kronor.

LÄS MER: Metro Sverige säljs för 50 miljoner

Mats Qviberg har ett långt förflutet i näringslivet. Tillsammans med sin tidigare parhäst Sven Hagströmer, drev han HQ Bank.

Deras samarbete avslutades 2010 i den uppmärksammade kraschen i banken. En krasch som ledde till att Qviberg åtalades, men friades för grovt svindleri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Metro och Qviberg

Mer i ämnet