Nu får AB Volvo permitterar 20 000 anställda. Foto: TT

AB Volvo stoppar samtliga fabriker i Sverige – permitterar 20 000 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Följderna av coronaviruset fortsätter slå mot Volvokoncernen. Nu har ledningen beslutat att stoppa produktionen på samtliga fabriker i Sverige på obestämd tid – med start nästa vecka. Samtliga 20 000 anställda permitteras.

Tidigare i veckan meddelande Volvo Lastvagnar att fabriken i Tuve stängs under drygt två veckor. Nu kommer beskedet att samtliga AB Volvos fabriker i Sverige stoppas helt från och med nästa vecka. Alla anställda, både fabriksarbetare och de som jobbar på kontor, permitteras.

– Vi ser nu att konsekvenser av de åtgärder som görs för att hindra smittan gör det omöjligt att upprätthålla en normal verksamhet och vi genomför nu en gradvis nedstänging av produktionssystemet, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo.

Coronaviruset i Västsverige

Berör flera orter

Stoppet berör bland annat lastvagnsfabriken i Tuve i Göteborg, busstillverkningen i Borås, motortillverkningen i Skövde och hyttillverkningen i Umeå.

De anställda kommer inte att jobba hemifrån, men ska finnas till arbetsgivarens förfogande. Under permitteringen sänks lönen med 7,5 procent för de anställda. För anställda i ledningen sänks lönen med 20 procent.

– Vi ser att den långsiktiga efterfrågan påverkas och det är därför vi tar till de här kraftiga åtgärderna för att skydda företaget och våra anställda, säger Claes Eliasson.

Hur stor blir den ekonomiska påverkan?

Effekterna kommer bli betydande men är svåra att kvantifiera i nuläget.

”Bekymmersamt”

Har ni någon aning om när produktionen kan komma igång igen?

– Så fort läget tillåter det. Det är väldigt drivet av nationella bestämmelser om hur människor får röra sig, säger Claes Eliasson.

Hur illa är situationen?

– Det är ett bekymmersamt läge men vi är ett välkapitaliserat bolag.

Sedan tidigare står även fabriker stilla i Belgien och Frankrike. AB Volvo har produktion i 18 länder och verksamhet i 190 länder. Utvärdering om stopp i fler länder pågår.

Facket: ”Mycket allvarlig situation”

Mikael Sällström är klubbordförande för Volvo Lastvagnar AB inom IF Metall.

– Det är en mycket allvarlig situation, men regeringspaketet har underlättat och gjort att vi kan undvika varsel, säger han.

Fotnot: Volvo Cars och AB Volvo är i dag två skilda företag. Volvo Personvagnar ingick i AB Volvo fram till 1999, då Ford köpte upp personbilstillverkningen. 2010 såldes Volvo Cars vidare till kinesiska Geely, som än i dag är majoritetsägare i bolaget. I AB Volvo ingår bland andra Volvo Lastvagnar, Volvo Bussar och Volvo Penta. Under fredagsmorgonen meddelade även Volvo Cars att de stoppar all produktion i Sverige.

Dessa verksamheter ingår i AB Volvo:

• Volvo Lastvagnar

• Mack Trucks

• Renault Trucks

• UD Trucks & JVs (tidigare Nissan Diesel)

• Dongfeng Commercial Vehicles (45%)

• Volvo Construction Equipment (tidigare Volvo BM)

• SDLG (Kina)

• Eicher (Indien)

• Volvo Bussar

• Volvo Penta

• Volvo Financial Services

• Volvo Autonomous Solutions

• Arquus

Källa: Volvogroup.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet