Foto: Trafikkontoret Göteborgs stad

Stopp i Göta älv efter kollisionen – tio fartyg i kö

Uppdaterad
Publicerad

Tio fartyg ligger just nu i kö och kan inte passera Götaälvbron i Göteborg. Anledningen är reparationer efter att ett fartyg brakade in i påseglingskyddet under bron i förra veckan.

Farleden mellan Frihamnspiren och Marieholmsbron i Göteborg är sedan i onsdags stängd för fartygstrafik.  Anledningen är att ett av Götaälvsbrons påseglingsskydd skadades i samband med en kollision i förra veckan.

Det var i fredags som olyckan ägde rum strax före midnatt då det 89 meter långa lastfartyget Helge körde in in i Göta älvbrons skydd för bron på den södra sidan, mot fastlandet. Skadorna blev så allvarliga att de kräver reparationer för broskyddet.

För att inte riskera skador på själva bron så stoppades all trafik, med eventuella undantag för ”mindre arbetsfartyg”, under bron i båda riktningarna. Just nu ligger tio fartyg stilla i kö för att kunna passera, enligt Sjöfartsverket.

Inga skador i brons konstruktion

Enligt Sjöfartsverket ska brons konstruktion och funktion inte ha påverkats, men Trafikkontoret i Göteborgs stad har rekommenderat att farleden stängd till påseglingsskyddet reparerats.

– Repartionsarbetet går enligt plan, säger Jan Rinnman, biträdande trafikdirektör vid Göteborgs stad.

Lagas i helgen

Beskedet är att reparationerna ska vara lagade till midnatt mellan fredag och lördag och att de tio fartygen i kö då ska kunna passera.

Hur allvarlig vad kollisionen?

– Påseglingsskyddet har gjort det den ska och klarar ju av att skydda konstruktionen men med vilka marginaler vet jag inte. Men jag kan inte minnas att vi har haft någon så kraftig skada på påseglinskyddet tidigare, säger Jan Rinnman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.