Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Stor båt i brand i Göteborgs hamn

Det var kraftig rökutveckling från en 30-meters fiskebåt i Göteborgs hamn under måndagsmorgonen. Räddningstjänst är på plats med en större insats med 25 brandmän. Branden ska ha varit släckt vid nio-tiden och ingen person ska ha kommit till skada.

Larmet om att en större båt i Göteborgs hamn brinner kom in till räddningstjänsten vid 6-tiden under måndagsmorgonen. Enligt räddningstjänsten ska det röra som ett 30 meter lång fiskebåt.

– Det är en båt med rökutveckling, det är det jag vet, säger Mikael Lindgren, operatör på larm- och ledningscentralen, till SVT Nyheter Väst.

Stora resurser på plats

Räddningstjänsten har varit på plats med bland annat båt, rökdykare och tre räddningsenheter. Totalt handlar det om 20-25 brandmän. Vid halv åtta pågick fortfarande arbetet med att släcka branden.

– Vi håller fortfarande på med rökdykning att identifiera brandhärden och leta efter eventuellt kvarvarande personer ombord, säger Hans Trengreid, stabschef vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Strax efter åtta hade räddningstjänsten lyckats få ner värmen och börjat bryta ut brandskadade delar ur båten. Och vid klockan nio var branden släckt.

– Vi är kvar på plats än så länge men vi planerar att gå ner i styrkor. Det blir efterbevakning ett tag. Vi bevakar platsen och eventuellt miljörisker som kan följa efteråt, säger Bosse Andersson.

Komplicerat släckningsarbete

Han förklarar att bränder på båtar ofta kan vara komplicerat.

– En brand på en båt är krävande på så sätt att man arbetar ner mot värmen och att det är svårt att få ut röken. Det är svårare förhållande men vi jobbar på med våra resurser, säger Trengreid.

Ingen människa hittat ombord

Både polis och ambulans finns också på platsen. Orsaken till branden är fortfarande okänd och till en början förekom uppgifter om att det kunde finnas någon ombord på båten.

– Vi har fått in samtal där man informerat om att det kan finnas människor ombord men inga säkerställda uppgifter. Det är rykten än så länge, sa Hans Trengreid tidigare under morgonen.

Senare kunde räddningstjänsten konstatera att det sannolikt inte funnits någon person i båten.

– Ägaren har vi lyckats hitta välbehållen på annan plats och enligt honom ska det inte finnas någon mer och vi har inte påträffat någon heller, säger Bosse Andersson.

Vägar avstängda – köbildning

Till följd av branden stängdes Gullbergs strandgata av – vilket fick konsekvenser för morgontrafiken i centrala Göteborg.

– Det påverkar. Trafiken in från Falutorget är avstängd och trafiken på Gullbergs strandgata är också avstängd. Det ger en del köer ute på E45:an, sa Claes Hedberg, vägtrafikledare på Trafikverket.

Det ska främst ha varit köer från Tingstadstunneln upp mot Falutorget. Strax innan klockan tio började räddningstjänsten dock lätta på avspärrningarna och trafik släpps förbi succesivt.

– Enligt uppgifter från platsen så har vi börjat släppa på avspärrningarna, säger Bosse Andersson vid klockan tio på måndagen.

Misstänkt mordbrand

Polisen har nu inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand. Fartyget och ytterligaren en intilliggande båt har spärrats av i väntan på att teknisk undersökning kan ska kunna genomföras på platsen, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi har väktare på plats under natten och kommer genomföra en teknisk undersökning på tisdagen, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson på kvällen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer