Geelys grundare Li Shufu tänker bygga ett nytt utvecklignscenter på Lindholmen. Foto: SVT

Kinesiska Geely satsar stort i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska fordonskoncernen Geely kommer att bygga ett stort innovationscenter på Hisingen i Göteborg.
– Det här är ett otroligt starkt besked och väldigt stort, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

På onsdag morgon ska Göteborgs stad och Geely Group skriva en avsiktsförklaring för det nya storbygget.
Innovationscentret planeras intill SVT-huset på Hisingen, där det i dag är en stor parkeringsyta. Bygget ska vara 70-80.000 kvadratmeter stort och i centret ska 3.500 personer arbeta.

– Det här är en av de största utländska investeringarna i Göteborg på väldigt länge. En investering som går rakt in i att bygga upp en ny verksamhet, där det också kan finnas plats för fler kinesiska bolag. Jag tror det kommer att bidra till fler etableringar, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

”Göteborg håller världsklass”

Kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) är på plats i Kina för att representera Göteborg under det svenska statsbesöket.
I morgon, onsdag, är det hon som undertecknar avsiktsförklaringen med Geelys.

LÄS MER: Fordonsforskaren: Här finns ingenjörer med hög kompetens

– Etableringen av Geelys innovationscenter är ett kvitto på kompetens och innovationsförmåga när det gäller att utveckla framtidens hållbara transporter. Göteborg håller världsklass på det området, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelseordförande i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Klart inom fyra år

BRA Group har upphandlats som byggare och förhoppningen från Geelys sida är att verksamheten ska vara igång om tre eller fyra år. Etableringen innebär att många nya kunskapsintensiva jobb kommer till Göteborg, och Henrik Einarsson tror att det kommer få positiva effekter även för andra branscher.

LÄS MER: Geely vill ha nationellt testcenter i Göteborg

– Fordonsindustrin är den bransch i Sverige som har störst spridning till andra delar av ekonomin. Det uppstår ännu fler arbetstillfällen runt verksamheterna, säger han och fortsätter. Fordonsindustrin står inför en omställning, och Göteborgsföretagen är väl positionerade och drar till sig investeringar. Det bådar gott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer