Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stefan Löfven på besök i Kina

Uppdaterad
Publicerad

En rekordstor delegation med nära 70 företag och statsminister Stefan Löfven i spetsen besöker Kina. Svensk export hit slår redan rekord, nu ska den bli ännu större. – Vi ska öppna alla dörrar vi kan, säger han.
Men det finns också känsliga frågor, som den om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

Det är fullt i salen med rader av gula och blåklädda stolar när Sweden-China Innovation forum inleddes på morgonen lokal tid på ett hotell i centrala Peking i dag.

LÄS MER: Kina tar ledningen i klimatfrågan

Rekordstor delegation

Mellan 60 och 70 svenska företag och ett tiotal myndigheter utgör en del av den svenska delegationen, den största hittills i Kina, och den leds av statminister Stefan Löfven och tre av hans ministrar, bland annat handelsminister Ann Linde.

– Kina är en av våra största exportmarknader, och exporten slår rekord, men det finns stora möjligheter till ännu mer handel. En del företag har tyckt att Kina är svårt och byråkratiskt men nu är det många som är här redan och ännu fler som är intresserade, säger Ann Linde.

Forumet inleddes med ett tal av Stefan Löfven där han betonade Sveriges goda relationer med Kina sedan folkrepublikens grundande 1949 och fram tills i dag.

LÄS MER: USA och Kinas kovändning – samarbetar om Nordkorea

Statsministern talade också om Sveriges som ett land med många företag som bidragit till många innovationer och avslutade talet med förhoppningen att relationen mellan Kina och Sverige ska ses som ett partnerskap i handel. 

Mänskliga rättigheter nämndes inte under talet.

LÄS MER: Fallet Gui Minhai: Detta har hänt

Möte med president Xi

Senare under dagen mötte Stefan Löfven den kinesiske presidenten Xi Jinping. Mötet skulle enligt uppgifter handla om svensk export och syftet med resan.

– Vi har en samsyn i klimatfrågan, och Sverige har många företag med många innovationer på energiområdet. Vi ska öppna alla dörrar vi kan för att de företagen ska kunna sälja sina varor till Kina. Det är vårt jobb eftersom det skapar arbetstillfällen också i Sverige, sa Stefan Löfven till SVT Nyheter efter mötet.

De två ledarna ska också ha talat om mer känsliga frågor, som den om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai i Hong Kong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.