100 dykare från sex länder på Orust Foto: SVT

Stor internationell dykövning på Orust

Publicerad

Idag avslutas en stor internationell dykövning på Orust. Över 100 dykare har varit där för att skapa säkrare sjötransporter och rädda liv när katastrofen är framme.

Inom ramen för Dive Smart Baltic, ett EU-projekt i samarbete med MSB, Myndigheten för Samhällsberedskap, har över 100 dykare från sex länder runt Östersjön varit på Orust under två veckor och övat inför den dagen det inträffar en allvarlig färjeolycka.

Bakgrunden är förlisningen av Costa Concordia i Medelhavet 2012 då 32 personer dog.

– Vi kommer att behöva hjälp från de andra länderna och de andra länderna kommer att behöva vår hjälp också. Så det vi försöker göra är att försöka vara förberedda innan den stora olyckan händer, säger Jonas Westerberg, projektledare för det treåriga projektet DiveSmart Baltic.

Historiskt samarbete

– Vi vill inte vänta till efter en olycka händer och att alla skall stå där och undra varför det inte fanns någon samverkan mellan länder och myndigheter när det behövdes, säger Jonas Westerberg.

Det är dykare från Lettland. Litauen, Polen, Danmark, Finland och Sverige som samövat i Svanesund på Orust de två senaste veckorna. Bland annat har de tränat på att skära sig genom båtskrov och rädda människor som kan sitta fast i luftfickor.

– Det är första gången vi samövar historiskt sett, säger Jonas Westerberg.

Viktigt med samsyn

Under veckorna som gått har man i vattnet kring Svanesund kunnat se polska marindykare dyka ihop med en personal från Räddningstjänsten i Halmstad under finsk arbetsledning.

– Det som överaskat mig är att det gått så bra och att man kan samarbeta såpass bra, säger Mikkel Andersson från Räddningstjänsten i Storgöteborg.

– Vi har lärt oss att arbeta ihop. I Sverige är rutinerna och arbetssätten annorlunda än i Polen och vice versa, så att vi övar ihop är väldigt viktigt, säger Martin Szlapka, polsk marinidykare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.