I dag kommer en tyst minut hållas klockan 14, bakom uppropet står Robin Mashallah, som är född och uppvuxen i Trollhättan. När nyheten om attacken mot skolan kom befann han sig i Stockholm, där han bor nu. Foto: Ella Berger/TT

En kvarts miljon deltar i hans tysta minut för offren

Uppdaterad
Publicerad

I går tändes ljus, efter ljus, efter ljus. Utanför skolan, vid ett monument i centrum – och inuti en fritidsgård.

I dag hedras offren under en tyst minut. En kvarts miljon har svarat på uppropet på Facebook, som startades av Trollhättanfödde Robin Mashallah.

Det är tre dagar sedan 21-årige Anton Lundin-Pettersson marscherade in på Kronans skola, tog livet av två personer, och skadade ytterligare två. I går fortsatte det gemensamma sorgearbetet som pågår här. Fler ljus tändes utanför skolan, och på kvällen samlades människor för en minnesceremoni i en fritidsgård i närliggande Lextorp.

En av dem som närvarade vid minnesceremonin är Robin Mashallah. Han är född och uppvuxen i Trollhättan, men bor i Stockholm – och var där när han fick höra om attacken mot skolan, en skola han känner väl till.

Skolattacken i Trollhättan

– Jag hamnade i ett chocktillstånd och kände att jag behövde göra något. Att vara så långt bort, och inte kunna finnas för familj och vänner, då kan man inte bearbeta det som hänt. Då ville jag göra något.

”Rasistiska och hatiska inlägg”

Robin Mashallah kände inte Lavin Eskandar, den 20-årige elevassistenten som blev ett av gärningsmannens offer. Men deras pappor känner varandra, och Robin berättar att han känner en nära anknytning till området och människorna här. Därför tog nyheten honom hårt.

– Jag fick ångest, det har varit jobbigt. Särskilt med tanke på att det kommit så nära inpå. Det är så många i det här som är så nära mig på något sätt, det blir så påtagligt.

Robin kände att han var tvungen att göra något, när han satt i Stockholm och försökte hantera maktlösheten över att vara över 40 mil bort. Så han gjorde ett upprop om en tyst minut, på Facebook. I skrivande stund har över 250.000 tackat ja till att delta.

– De allra flesta tycker att det är bra att jag tog det här initiativet. Men det har även kommit en del rasistiska och hatiska inlägg, men jag har försökt rensa det så gott jag kunnat.

– Det är viktigt nu att vi visar att vi inte ska bemöta hat med mer hat, eller rasism med mer rasism, utan att vi visar öppenhet, kärlek och solidaritet – att vi finns där som medmänniskor och sluter i upp i en slags positiv kraft.

Vill inte ha fokus på sig själv

Robin vill själv inte vara någon huvudperson i det här, men han är glad att så många svarat på uppropet. Han är även engagerad i SSU, men det har inget med det här att göra, säger han.

– Det här är mitt privata initiativ. Sen är det klart att jag har mina politiska ståndpunkter, och som en stark antirasist har jag ju åsikter kring att det var ett rasistiskt dåd. Men det är inte det som ska vara i fokus nu, det viktiga är att vi sluter upp för att sörja och finnas där för de drabbade.

Den tysta minuten Robin har kallat till inträffar i dag, söndag, klockan 14. Några timmar senare, vid 17-tiden, kommer det att hållas en manifestation i Trollhättan – SVT Nyheter sänder live från den manifestationen.

Själv kommer Robin att tänka på de drabbade, men även på sin egen familj, när han ägnar en minut till tystnaden.

– Jag kommer att tänka på hur det varit ifall det var någon av mina bröder eller någon av mina föräldrar som blivit utsatta för det här, och gått bort.

– Men jag kommer också tänka på hur och varför det här kunde ske, och känna en stor tomhet i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet