Hör varför Nina Widfeldt, beredskapsöverläkare i regionen, beskriver situationen som obegriplig. Foto: SVT/Pressbild

Stor ökning av iva-patienter utan covid förbryllar: ”Helt obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet iva-patienter har nästan fördubblats i Västra Götalandsregionen jämfört med samma period ifjol. Men orsaken är inte att antalet covidsjuka ökat – utan patienter med andra sjukdomar.

– Det är helt obegripligt att det är så stor skillnad mellan åren, säger Nina Widfeldt, beredskapsöverläkare i regionen.

Enligt Widfeldt brukar regionen vanligtvis ha ett 70-tal intensivvårdspatienter. Nu är de nästan dubbelt så många. Och förra året var nästan alla intensivvårdspatienter inskrivna för covidvård. 

– Vi hade en situation där nästan all allmänintensivvård försvann, säger Nina Widfeldt. 

Nu är det omkring hälften av iva-patienterna som har covid-19. Men varför skillnaden är så pass stor är ett mysterium, menar Nina Widfeldt.

Hon menar också att trycket på vården ökar när det är större variation på de sjukdomstillstånd patienterna befinner sig i.

Hör henne berätta om situationen i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.