Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Löwhagen Hendén är vårdenhetsöverläkare på covid-iva på Sahlgrenska i Göteborg och har arbetat med covid-patienter sedan pandemin startade. Foto: SVT

IVA-läkaren: ”Anhöriga pendlar mellan hopp och förtvivlan”

Publicerad

Att vara anhörig till en patient som vårdas för svår covid-19 kan vara krävande på många sätt.

För IVA-läkaren Pia Löwhagen Hendén och hennes kollegor är det just kommunikationen med de anhöriga som är en av de stora utmaningarna.

I klippet berättar överläkaren: Därför kan covid-19 vara särskilt svårt att hantera för de anhöriga.

Pia Löwhagen Hendén, vårdenhetsöverläkare på covid-IVA på Sahlgrenska sjukhuset, menar att en av utmaningarna är att sjukdomsförloppet kan vara så oförutsägbart.

– Det måste vara väldigt svårt för de närstående. På vanliga IVA brukar ju närstående komma på besök nästan dagligen, för att själva förstå hur det står till med deras närstående, säger hon.

Möjlighet att besöka bårhuset

I de fall då patienter blir mycket sämre, och i värsta fall avlider, görs undantag från besöksförbudet. Det har skett en handfull gånger under den andra vågen och ungefär lika många gånger under den första vågen av coronasmitta förra våren, berättar Pia Löwhagen Hendén.

– Om de vill, då. Det finns ju närstående som själva har riskfaktorer som inte vågar komma in på covid-IVA även om vi erbjuder full skyddsutrustning. Sen finns det ju alltid möjlighet för närstående att besöka bårhuset istället. Där finns ju också ett fint visningsrum. Men då blir det ju efter döden, säger Pia Löwhagen Hendén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet