Eleven Linus Pettersson fick intresset för skogen från familjen. Foto: SVT

Stor ökning av sökande till Svenljunga Naturbruksskola

Publicerad

Antalet elever som söker till Västra Götalandsregionens naturbruksskolor ökar. Framför allt märks det i Svenljunga där skolan sett hur ansökningarna fördubblats.

– Det tycker vi är jätteroligt, säger rektor Peter Nyman.

I klippet ovan berättar Linus Pettersson om varför han sökte till skolan.

De senaste åren har det varit en positiv trend i andelen elever som väljer att söka in till naturbruksgymnasium. Och den trenden ser ut att hålla i sig. När regionen gått igenom de preliminära ansökningssiffrorna till naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga syns en tydlig ökning. Jämfört med förra året så har antalet sökande ökat med runt 25 procent.

”Coronaeffekt”

Peter Nyman.

Det är skolan i Svenljunga, som är inriktad mot skogsbruk och naturturism, som sett den största ökningen. Rektorn ser flera förklaringar. Det handlar om trender i samhället, skolans rykte, samt att den nya utbildningen mot naturturism som skolan startar i höst.

– Det är en sak som kommer mycket i samhället, inte minst coronaeffekten har gjort att allt fler söker sig ut i naturen.

Efter utbildningen i naturturism ska de färdiga eleverna leda grupper i olika event ute i naturen. Det kan till exempel handla om alltifrån klättring och mountainbike till rena upplevelser.

Behöver fler lärare

Att skolan i Svenljunga nu sett en fördubbling av ansökningarna innebär, enligt rektorn, att skolan kommer behöva växa.

– Det innebär att vi kommer att behöva mer personal, mer lärare med olika typer av kompetens för att klara av detta, säger Peter Nyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.