Bland assyrier i Göteborg, vars släktingar fallit offer för IS brutala framfart i Syrien, är oron stor för att möta IS-återvändare på svenska gator. Foto: SVT

Rädslan: Möta IS-återvändare på Göteborgs gator

Publicerad

Bland assyrier i Göteborg, vars släktingar fallit offer för IS brutala framfart i Syrien, är oron stor för att möta IS-återvändare på svenska gator.
– Man känner sig orolig, man är alltid observant och kollar lite extra, säger Athurrinna Goria, ordförande för assyriska distriktet i Göteborg.

När terrorsekten IS attackerade kristna byar i norra Syrien kände många svenskassyrier i Västsverige en oro för sina släktingar i hemlandet. Nu är många av dem oroliga för att möta de radikala jihadister som återvänt till Göteborg samt de som är kvar och vill återvända.

– Det känns inte alls bra. IS har kidnappat, mördat och torterat så många människor, säger Athurrinna Goria.

”Fortlöpande samtal”

Polisen tillsammans med säkerhetspolisen har kontinuerligt samtal med de som återvänt från IS i Syrien.

– Vi försöker föra samtal med de som återvänder och sortera vilka det är som kan utgöra säkerhetsrisker när de kommer hem och vilka som inte gör det, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

”De har gjort ett aktivt val”

Erik Nord tycker inte att Sverige aktivt bör delta till att ta hem människor som rest ut för att utöva terrorkrig. Han menar att de föräldrar som åkt ner tillsammans med sina barn har gjort ett aktivt val.

– Det finns några familjer där föräldrarna inte finns kvar och där har Sverige ett visst ansvar för barnen, säger han.

Hör polischefen Erik Nord bemöta Athurrinna Gorias oro i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.