Maria Ottensten, kyrkoherde i Nylös pastorat, har jobbat inom Svenska kyrkan i snart 30 år och sett utvecklingen där att färre söker sig till prästyrket. Foto: SVT

Prästkrisen i Svenska kyrkan: ”Inte beredda på det”

Uppdaterad
Publicerad

Stora pensionsavgångar, färre som utbildar sig och allt svårare att rekrytera. Det är stor prästbrist inom Svenska kyrkan. I Västsverige är situationen på flera håll akut och de tre stiften Göteborg, Skara och Karlstad har just nu 85 vakanta prästtjänster.

– Det blir pensionärer som får hoppa in, säger Maria Ottensten, kyrkoherde.

Prästbristen inom Svenska kyrkan blir allt större. Samtidigt har medelåldern bland de präster som fortfarande är i tjänst ökat. 2018 var nästan 20 procent av prästerna i Göteborgs stift över 60 år, vilket innebär att situationen ser allt annat än ljus ut.

– På flera håll är bristen redan akut, säger Jenny Rogstedt, stiftadjunkt i Göteborgs stift.

De tre stiften Göteborg, Skara och Karlstad, som innefattar Västra Götaland, Halland och Värmland har sammanlagt 85 vakanta prästtjänster.

Men exakt hur många präster som saknas är det enligt stiften svårt att svara på då kyrkan har ett sjunkande medlemsantal och behovet av präster inte är lika stort som det tidigare har varit. Om en tjänst inte har blivit tillsatt under en längre tid kan det istället för en nyrekrytering leda till en omorganisation.

Färre söker sig till prästyrket

Maria Ottensten, kyrkoherde i Nylöse pastorat, har arbetat som präst i Göteborgs stift snart 30 år och sett utvecklingen inom den Svenska kyrkan där allt färre söker sig till prästyrket.

– Jag tycker att det är tråkigt. Vi pratar mycket om det, men kanske lite yrvaket eftersom vi inte var beredda på det. Nu handlar det om att långsiktigt rusta och få ungdomar att komma på att kyrkan kan vara någonting för dem, säger hon.

Enligt Maria Ottensten märks prästbristen framför allt av på landsbygden och på mindre orter.

– Det blir pensionärer som får hoppa in och långa avstånd. Präst är ett yrke som också ligger högt i sjukstatistiken och då måste vi se till att ta hand om de vi har, säger hon.

Flera orsaker

Vad prästbristen beror på tror Maria Ottensten är en kombination av färre medlemmar, mindre ungdomsgrupper och färre som dras in i kyrkan.

– Det ligger inte lika nära till hands, säger hon.

Men att kyrkan blir mindre och att inte lika många söker sig till prästyrket ser Maria Ottensten också som en naturlig del av kyrkans utveckling.

– Kyrkans roll är inte längre att vara den stora stadsapparaten, utan vi ska finnas på gräsrotsnivå och möta människor och det kommer vi att fortsätta med.

Så stor är prästbristen:

Göteborgs stift: 36 vakanta tjänster av 408

Skara stift: 29 vakanta tjänster av 231

Karlstads stift: 20 vakanta tjänster av 140

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.