Under onsdagsförmiddagen har det varit svårt att komma fram på telefon till Borås stad på grund av en avgrävd fiberkabel. Foto: TT

Stor störning i Borås efter avgrävd fiber

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen var det stora störningar i fibernätet i Borås. Fiberproblemen påverkar bredband och ansluten telefoni och tv. Bland annat gick det inte att ringa kommunens växel. Strax efter klockan 14 var all fiber lagad.

När SVT upprepade gånger testade att ringa växeln till Borås stad på onsdagsmorgonen kom vi inte fram.

– Det är synnerligen olyckligt och inte alls bra det som inträffat, säger kommunchef Svante Stomberg.

Störningen orsakades, enligt kommunen, av en avgrävd fiberkabel. Det påverkade kommunen, företag och privatpersoner. SplitVision, en avdelning inom det kommunalt ägda bolaget Borås Elnät AB, jobbade med att lösa problemet.

– Det pågår anläggningsarbeten på Lilla Brogatan. Där har det skett en avgrävning av en av våra kablar, säger Magnus Larsson stadsnätschef på SplitVision.

Hur ser ni på det som inträffat?

– Det är allvarligt att det påverkar alla våra kunder. Men framför allt att det påverkar Borås stads växel.

När SVT ringer till Borås stads växel strax efter klockan 14 på onsdagseftermiddagen fungerar det att komma fram.

– Det började komma igång redan på förmiddagen och därefter har det fortsatt successivt. Några bitar kvarstår fortfarande, vissa enheter är svåra att nå, men det är inga större driftstörningar, säger Per-Arne Sandin, arbetschef i Borås.

Enligt SpiltVisions hemsida var all fiber lagad strax efter klockan 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.