Stora byggplaner i Göteborg Foto: Anders Wiklund/TT

Stora byggplaner i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Idag en parkering. Imorgon en lägenhet. Med hjälp av förtätning ska målet med 7.000 nya bostäder till 2021 uppnås.

31 projekt, från Angered i norr till Frölunda i söder, ingår i projektet och alla kommer bidra till en förtätning av staden.

Stor bostadsbrist

Istället för ett första spadtag idag så fick bostadsminister Peter Eriksson (MP) lägga pussel över de byggen som kommer och alltså ska leda till 7.000 nya bostäder.

– Boverket säger att behovet fram till 2025 är 600.000 nya bostäder. Under lång tid så har vi byggt för lite bostäder i Sverige, men nu är vi uppe på en sådan nivå så att om vi håller i det kommer vi att klara av att beta av bostadsbristen, säger Peter Eriksson.

Nya arbetsmetoder

Projektet kallas BoStad2021 och är en ny arbetsmetod mellan Göteborgs Stad och ett 30-tal byggaktörer.

Tanken är att man arbetar parallellt för att skynda på plan- och byggprocessen i Göteborg. Det innebär att man, parallellt med att detaljplaner tas fram, jobbar med hantering av bygglov samt projektering av bostäder och gatuanläggningar.

– Det som är unikt är just detta att vi bedrivit planarbetet samtidigt som bygglovsprocessen pågått. Annars brukar man jobba med detaljplan först och sedan bygglov. Därför har vi kunnat snabba på, säger Agneta Kores som är vd på Stena fastigheter Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.