Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet från Borås där vi pratar med resenärer och chaufförer som påverkats när all linjetrafik ställdes in på torsdagsmorgonen. Foto: svt

Kollektivtrafiken i regionen ställdes in – efter snökaos

Uppdaterad
Publicerad

Snö och halka tvingade stora delar av linjetrafiken i Västra Götaland att ställa in i flera timmar under torsdagsmorgonen. Vid 10-tiden kunde trafiken börja rulla igen.

I stora delar av Dalsland, Vänersborg, Strömstad, Tanum, Uddevalla, Borås, Härryda och Lerum fick kollektivtrafiken helt dras in under torsdagsmorgonen. Också en del linjer i Mölndal och Göteborg påverkades av morgonens väderlag.

– Det är en tuff morgon i kollektivtrafiken, och många linjer som berörs, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

För att ta reda på om en avgång går uppmanar Västtrafik att söka på sin resa i appen, på hemsidan eller via kundtjänst.

– När väghållarna har saltat, grusat och plogat ger vi oss ut, och det handlar om att göra det säkert för förare och resenärer, säger Ramquist.

Västtrafiks förseningsersättning gäller om en buss är minst 20 minuter sen, och uppgår till högst 1 350 kronor per resenär.

Vid klockan 10 kunde kollektivtrafiken åter köra som vanligt igen.

– Det kan vara lite förseningar och någon enstaka inställd tur, men på det stora hela rullar allt, säger Mette Ramquist.

Se klippet från Boråsresecentrum där resenärer väntat i flera timmar på att linjetrafiken ska börja gå igen efter nattens snöfall.

Mellandagsväder 2023

Förseningar i kollektivtrafiken i Värmland

I Värmland påverkas kollektivtrafiken av snövädret. Ett flertal av Värmlandstrafiks regionbussar dras med förseningar och i Karlstad har flera bussturer ställts in på grund av väderförhållanden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Körskolelärarens tips på hur du kör säkert i snöovädret

När vintervädret ställer till det i trafiken så finns det några saker att tänka på för en säkrare bilresa. Utbildningsledaren Christian Runsten ger tre enkla tips.

- Det viktigaste är såklart att vara ute i god tid så att man slipper stressa, säger han.

Stora delar av kollektivtrafiken i Västra Götaland inställd

I stora delar av Dalsland, Vänersborg, Strömstad, Tanum och Uddevalla är kollektivtrafiken helt indragen under torsdagsmorgonen. Också en del linjer i Mölndal påverkas av morgonens väderlag. Enligt Västtrafik finns ingen prognos för när trafiken väntas kunna återupptas.

- När väghållarna har saltat, grusat och plogat ger vi oss ut, och det handlar om att göra det säkert för förare och resenärer, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

SMHI varnar för ishalka och kraftiga snöfall

Ett snöfallsområde har natten mot torsdag rört sig in över stora delar av Götaland och västra Svealand, skriver SMHI på sin hemsida. Gula varningar har utfärdats då snö och vind "kan medföra problem i trafiken".

För östra Svealand väntas snön övergå i regn till eftermiddagen och kvällen. SMHI har därför utfärdat en gul varning för plötslig ishalka.

(SVT-TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.