Den stora bildsskärmen i Borås kongresshus är ogiltigt upphandlad. Foto: Borås kongresshus

Enorm bildskärm i Borås kongresshus är olaglig – måste tas ner: ”Helt absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora ledskärmen i Borås kongresshus, som används vid konferenser, skulle visa sig bli en dyr historia. Den elva meter breda skärmen kostar 175 000 kronor i månaden att hyra. Dessutom är hyreskontraktet ogiltigt och nu måste skärmen monteras ned.
– Det är helt absurt att vi ska behöva skruva ner den och ändå sätta dit en ny, säger Helena Alcenius, vd på Akademiplatsen.

Inför invigningen av Borås kongresshus, som ägde rum i november förra året, skulle det kommunala Boråsbolaget Akademiplatsen AB köpa in en storbildsskärm. Det visade sig vara lättare sagt än gjort.

Efter att Akademiplatsen tilldelat kontraktet till en entreprenör överklagades upphandlingen och avbröts senare, och då fick bolaget bråttom. För att ha en storbildsskärm på plats i tid inför invigningen av kongresshuset tecknade Akademiplatsen ett tillfälligt hyresavtal av en skärm, som visade sig bli dyrt.

Otillåten direktupphandling

Skärmen kostar i dag 175 000 kronor i månaden att hyra, dessutom har det framkommit att hyresavtalet i sig är en otillåten direktupphandling, vilket P4 Sjuhärad var först med att rapportera om.

– Det är enormt mycket pengar. Men det vi hade riskerat genom att inte ha den på plats hade varit otroligt mycket större förlust, i form av avbokningar och så vidare. Vi gjorde bedömningen att vi måste ha en skärm. Vi hade inget annat val, framhåller Helena Alcenius till SVT Nyheter Väst.

I väntan på att den nya upphandlingensprocessen ska bli klar, för även den överklagades, har alltså Akademiplatsen tecknat det tillfälliga hyreskontraktet. I dagarna fick Akademiplatsen veta att direktupphandlingen, alltså det tillfälliga hyreskontraktet, inte prövas i Högsta förvaltningsdomstolen. Därmed måste skärmen monteras ned så fort som möjligt, och kongresshuset blir utan storbildsskärm tills dess att upphandlingsprocessen blir klar.

– Det är jättetråkigt. Det är helt absurt att vi ska behöva skruva ner den och sen behöver vi ändå sätta dit en ny. Det här är slöseri med offentliga pengar, säger Helena Alcenius till SVT Nyheter Väst.

Riskerar skadestånd

I samband med att den första upphandlingen avbröts hotas Akademiplatsen med att betala skadestånd om minst 1,6 miljoner kronor till bolaget som vann den upphandlingen. Det för att bolaget anser att de har gått miste om intäkter på grund av att upphandlingen avbröts.

I dagsläget har kongresshuset flera inplanerade konferenser, och vet inte hur de ska gå vidare nu.

– Det får vi sätta oss ner och prata om. Jag vet inte, vi får se. Skärmen behövs i huset, men jag kan inte idag svara på hur vi ska lösa det, förklarar Helena Alcenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer